Фото: Град Источно Сарајево

Иако су данашње засједање Скупштине Града Источно Сарајево напустили одборници СНСД-а, због, како су рекли, кршења Пословника о раду и допуне дневног реда тачкама о разрјешењу начелника одјељења у Градској управи и именовању нових, Скупштина је на 33. редовној сједници усвојила Нацрт буџета Града за наредну годину и то у износу од 10.230.000 КМ.

Градоначелник Ненад Вуковић рекао је да су у дневни ред уврштене тачке које се тичу разрјешења начелника пет одјељења и именовање нових. Он је овај акт образложио тиме да је јутрос „формално-правно добио оставке начелника одјељења у Градској управи Источног Сарајева“, а да је већ шест мјесеци било упражњено мјесто начелника за општу управу.

Данас смо присуствовали неуобичајној сједници Скупштине Града. Постизборни период несумњиво се одразио и на ово засиједање. Када је ријеч о именовањима која су изазвала реакцију, могу рећи да сам тек јутрос „формално-правно“ добио оставке. Било је очекивано да на те позиције именујемо нове људе, који ће послове преузети у наредна 4 мјесеца или до конститутивне сједнице која неће бити одржана прије марта или априла. Измјене и допуне дневног реда су легитимне, а могу рећи да ту могућност раније нисмо користили, казао је Вуковић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина изразио је негодовање због тога што о измјенама дневног реда нису били упознати раније.

– За именовање начелника одјељења ми смо чули из различитих извора. На Колегијуму Скупштине града који смо имали прије седам дана није било ријечи о данашњем сценарију. Пословник о раду Скупштине града предвиђа да се на првој конститутивној сједници бирају начелници одјељења, тако да Клуб одборника СНСД-а неће да учествује на овакав начин у раду Скупштине града и зато смо напустили сједницу. На овај начин крши се Пословник овог тијела, рекао је Шкипина.

Фото: Град Источно Сарајево

Вуковић је још једном подсјетио да мандат актуелне скупштине траје најмање до марта, а можда и априла мјесеца, те да је било реално и очекивано да Скупштина Града именије начелнике одјељења који ће обављати посао извршне власти до тада.

Документ оквирног буџета Града Источно Сарајево за наредну годину садржи процјену макроекономских показатеља, пројекције прихода и прогнозе расхода за 2021. годину и наредне двије године.

Укупна буџетска средства Града за 2021. годину планирана су у износу од 10.230.000 КМ. Од тога, порески приходи планирани су у иносу 6.402.000 КМ. Непорески приходи требали би износити 2.541.679 КМ. Грантови су планирани у износу од 62.721 КМ, а остала средства односе се на примитке од наплата датих зајмова и наплата осталих примитака.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.