Шведска, једна од свега неколико војно неутралних земаља у Европи, први пут у својој историји би могла донијети одлуку о учлањењу у НАТО.

Наиме, у Парламенту Шведске је ове седмице десно оријентисана странка Шведске демократе промијенила своју позицију и оставила отворену могућност да прихвати могућност да Шведска, због погоршаних односа између Европе и Русије, прихвати улазак у овај војни савез, под условом да то уради и Финска. Промјеном позиције ове странке у том парламенту би било довољно гласова за покретање поступка за учлањење у НАТО.

Један бивши шведски дипломата нам је незванично рекао да не вјерује да ће до чланства доћи, али да ће пуно зависити управо од односа између Европе и Русије. Он нам је објаснио да је шведска јавност и даље већином против чланства у Алијанси, али да расте број оних који би подржали чланство јер се плаше Русије.

Према процјени овог дипломате, ако би била донесена одлука и НАТО прихватио понуду за чланство, Шведска би могла постати чланица најраније крајем наредне године, а врло могуће на прољећном засједању НАТО-а 2022. године. Овај дипломата такође каже да је тренутна влада у Шведској за сарадњу с НАТО-ом, али против чланства, и да не вјерује да ће она промијенити своју позицију.

НАТО би, према нашем мишљењу, био и те како заинтересован да прими Шведску у своје чланство, јер је и раније у више наврата на разним самитима и форумима НАТО-а, којима су присуствовале и “Независне”, била истакнута забринутост да би Русија могла контролисати сјеверну обалу Шведске према поларним предјелима, што би могло угрозити и ваздушне и поморске руте на том дијелу земаљске кугле.

Страха Европљана од Русије, међутим, постали су свјесни и у Москви, па су посљедњих мјесеци почели слати помирљиве тонове. Тако су, примјера ради, руски медији попут “Руссиан Тимеса” у сриједу јавили да ће Русија и неколико НАТО земаља одржати прву заједничку војну вјежбу након једне деценије. Како пише РИА новости, вјежба носи назив “Аман 2021” и биће одржана у фебруару при обалним водама Пакистана, а поред Црноморске флоте Русије присуствоваће и бродови Пакистана, Сједињених Држава, Уједињеног Краљевства, Кине, Јапана, Турске, Филипина, Малезије, Шри Ланке и Индонезије. Важно је напоменути да ова вјежба није у организацији НАТО-а, већ Пакистана, и одржава се једном у двије године.

Ако су тачне информације да би Шведска, под претпоставком да почетком наредне године покрене процедуру учлањења у НАТО, у тој алијанси могла бити већ можда и до краја наредне године, поставља се питање зашто је тако тешко БиХ да напредује ка чланству у НАТО-у, а Шведска добија могућност за брзо чланство. Поред чињенице да у БиХ још не постоји јасна политичка воља за чланство, значајно је и то да БиХ нема развијене институције и постоји много реформи које нису спроведене.

У ранијим навратима неколико пута смо о овој теми писали на основу незваничних разговора с НАТО званичницима, у којима су нам истакли да многе земље чланице НАТО-а не би подржале чланство БиХ у НАТО-у, чак и када би земља то жељела, јер страхују да би БиХ унијела нестабилност у Алијансу због мањка реформи. НАТО би прије формалне одлуке желио да види да бх. институције боље функционишу, а документ под називом Преглед одбране, који је БиХ прошле године поднијела у НАТО, треба да помогне том циљу и можда доведе до промјене имиџа БиХ међу НАТО чланицама.

Иначе, Шведска и НАТО имају добру сарадњу, али већина шведске јавности је и даље против чланства. Разлог који најчешће наводе за такав став је страх да би се Русија могла осветити. Шведска је од 1994. године чланица Партнерства за мир са НАТО-ом.

Објављивање овог текста је дијелом финансирано грантом Министарства спољних послова Сједињених Америчких Држава (Департмент оф Стате). Мишљења, налази и закључци који су овдје наведени припадају ауторима и не одражавају нужно мишљења, налазе и закључке Министарства спољних послова Сједињених Америчких Држава.