У Дому Здравља „Др Љубомир Ћеранић“ 10. децембра је отворена ковид амбуланта за пацијенте код којих постоји сумња на инфекцију вирусом корона, те пацијенте код којих је доказано присуство вируса, како би безбједно и на вријеме добили своју услугу.

Према ријечима директора ове здравствене установе докторице Адријане Станар, ријеч је о просторији површине око 60 квадрата.

– Како улазимо у зимске мјесеце, потреба за оваквом амбулантом је постала већа, јер су у љетним мјесецима пацијенти могли држати дистанцу и чекати свој ред на пријем терапије вани, што због ниских температура сада није случај. Како се такви пацијенти не би мијешали са осталим пацијентима који долазе у наш Дом здравља, морали смо направити просторију за посебне намјене, са одвојеним улазом.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је препознао потребу наше установе и захваљујући његовој помоћи смо успјели да реконструишемо просторију бивше трпезарије. Та просторија је била прилично девастирана, није имала патоса, са руинираним зидовима, нису постојали мокри чворови. Било је потребно доста улагања, да се направи нешто пристојно, како би ту просторију могли користити у сврхе које сам навела и како би испунили све неопходне стандарде, али смо добили простор гдје истовремено четири пацијента могу да примају парентералну терапију. Тиме ћемо избјећи листе чекања за терапију, а са друге стране, пацијенти ће имати гдје да сједну и сачекају у топлом, затвореном простору. Осим тога у овој просторији ће се узимати и материјали за лабораторијску анализу, истакла је докторица Станар.

Начелник општине Милован Бјелица изразио је захвалност за све оно што постиже комплетно особље Дома Здравља.

– Ближи се година дана од почетка епидемије на нашим просторима, и приличан број наших суграђана је затражио медицинску помоћ. Дом Здравља је дјеловао на вријеме и надљудским напорима успијева да се носи са свим изазовима које је донио вирус корона. Ова установа је од својих скромних средстава и уз малу помоћ локалне заједнице успјела ријешити и овај значајан пројекат, отварање нове ковид амбуланте, све у интересу грађана. У наредном периоду ћемо радити на реализацији пројекта утопљавања објеката ове здравствене установе, истакао је Бјелица.

На подручју општине Соколац од почетка пандемије вирусом корона, више од 420 људи било је заражено овим вирусом, око 1.100 их је било под медицинским надзором, док је 10 лица преминуло.