Са самих почетака, 1995.година

Традиционална вожња, у којој Свети Никола са даровима, праћен анђелима, пролази улицама Сокоца, ове године обиљежава своју 25. годишњицу.

Са самих почетака, 1995.година

Манифестација је први пут одржана ратне 1995. године у организацији Установе за културу „Перо Косорић“ Соколац и Црквене општине Соколац, а захваљујући љубави опстала је упркос тешким временима. Уз његовање хришћанске вјере постала је темељ одржавања традиције.

Ове године Сценски приказ проласка Светог Николе кроз град почиње у петак, 18. децембра у 12 часова, из порте Цркве Светог пророка Илије. Он ће, уз пратњу проћи улицама града дарујући дјеци слаткише и поклоне. Дружење је планирано и у дворишту вртића и Основне школе ,,Соколац”, уз строго поштовање мјера прописаних од Републичког и Општинског штаба за ванредне ситуације.

Фото: Бојана Марковић

Према народном вјеровању, Свети Никола, дарује дјеци и сиромашнима поклоне у чизмицама и чарапама које се остављају на прозор. И данас се његује ова традиција, а празник посвећен овом светитељу Српска православна црква и вјерници сваке године обиљежавају 19. децембра.