Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров изјавио је у Источном Сарајеву да Русија подржава принципе Дејтонског споразума и позива све да поштују овај споразум, те да сваки покушај његовог рушења може изазвати најозбиљније ризике и посљедице.

– Прије 25 година је потписан Општи оквирни споразум за мир у БиХ, Дејтонски споразум. Ми смо били једнаког мишљења данас, имамо заједнички став да је Дејтон темељ функционисања БиХ, треба поштовати његове темељне принципе, равноправност три конститутивна народа и два ентитета – изјавио је Лавров у Источном Сарајеву.

Он је на конференцији за новинаре након састанка са званичницима Српске и српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком истакао да су имали веома конструктиване преговоре, који су прошли у пријатељској атмосфери.

Лавров је нагласио да је Република Српска добар партнер Русије, те да имају блиске, тјесне и повјерљиве везе које високо цијене и да су за сарадњу у интересима народа Русије и БиХ и стабилност у земљи.

Он је истакао да је примљена на знање одлука Републике Српске о војној неутралности, те да Русија сматра да је ова одлука исправна.

Лавров је додао да се са Додиком видио у јуну ове године, причали су телефоном више пута, те изразио задовљоство што је данас у Источном Сарајеву.