Фото: Н1

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да данашњи концепт дјеловања у БиХ и њено унутрашње уређење видно одударају од изворног Дејтонског мировног споразума, захваљујући двадесетпетогодишњем дјеловању различитих међународних званичника.

– Чињеница је да имамо 100 наметнутих поправака кроз уставе у БиХ, који нису прошли предвиђену парламентарну процедуру, најбоље илуструје амбицију доносилаца наметнутих рјешења – појаснио је Човић.

Човић, који је замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, рекао је да се на исти начин може говорити о измјенама Изборног закона БиХ, наметнутог на сличан начин, без парламентарне процедуре.

– Како бисмо обезбиједили излазак из стања у који смо доведени, неопходно је искористи тренутни оквир Дејтонско-паришког мировног споразума, чувајући кључне вриједности и обезбиједити, прије свега, измјену Изборног закона, обезбиједити легитимно представљање конститутивних народа на свим политичко-административним нивоима власти, како то Устав БиХ предвиђа, најбоље у првој половини наредне године, кроз дефинисану парламентарну процедуру – рекао је Човић за хрватски „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

Он је навео да би тиме били релаксирани односи и спроведени резултати на свим нивоима власти, те истакао да би овај минималан, али битан искорак, могао омогућити БиХ и добијање статуса кандидата на евроатлантском путу.

Говорећи о измјени Изборног закона, Човић је рекао да је о томе разговарао са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, америчким амбасадором Ериком Нелсоном и шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером, те да је договорено да се до половине јануара приступи обавезама које су потписане у Мостару.

Према његовим ријечима, ту више нема простора за било какво одгађање и тај дио се мора ријешити с коначним приједлогом који рјешава кључне препреке у унутрашњим односима и испуњава све судске пресуде.

– Конститутивни народи су непромјењива категорија и њихово легитимно представљање нема никакву ефикасну алтернативу и те чињенице су свјесни апсолутно сви па чак и они који ту чињеницу настоје извргнути на сваком кораку – поновио је лидер ХДЗ-а.

Осврћући се на недавно одржане локалне изборе у БиХ, Човић је рекао да се све оно на шта је упозоравао посљедњих мјесеци, манифестовало кроз завршни дио изборног процеса, када су се активности пребациле у Сарајево и Главни центар за бројање.

Према његовим ријечима, не зна се која методологија се примјењивала везана за пријем гласачких листића из иностранства.

– Овакав састав Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ дио је политичких и јако опасних намјера којима се жели манипулисати изборним резултатима, сходно политикама оних који су их на та мјеста и инсталирали – нагласио је Човић, те додао да такве методе доводе у питање одржавање изборног процеса и повјерења у институције, директно кршење воље грађана.

Он сматра да се након избора у Мостару мора отворити и питање организације ЦИК-а, како би се обезбиједио демократски изборни процес у који неће постојати никакве сумње.

Када је ријеч о изборима у Мостару који се одржавају након 12 година, Човић очекује побједу, већину у будућој Скупштини града и будућег градоначелника из реда ХДЗ-а, јер је програм ове странке гарант европског Мостара, као једног од центара југоисточне Европе.

Он је позвао Мостарце да у што већем броју изађу на изборе и одаберу своје представнике и будуће носиоце свих позитивних процеса у овом граду.