У просторијама Парламентарне Скупштине Босне и Херцеговине, 16. децембра, начелник општине Соколац Милован Бјелица потписао је са министром за људска права и избјеглице БиХ Милошем Лучићем и директором Фонда за повратак БиХ Бојаном Нинковићем, Споразум о реализацији пројеката из области инфраструктуре на подручју општине Соколац. Споразумом је планирана реконструкција дијела пута од Жуља према Кадића брду, укупне вриједности од 20.000 КМ, те од Крушеваца према Ишерић брду у износу од 46.704,55 КМ. Према ријечима начелника Бјелице, учешће ће узети и други актери.

– Један дио новца обезбиједиће општина, а имамо обећање за подршку и од општине Олово, појединих општина Кантона Сарајево, те од Федералног министарства расељених особа и избјеглица. Локална заједница ће извршити све припреме неопходне за објављивање Јавног позива – тендера, након чега ће комисија одабрати најповољнијег понуђача. Почетком наредне грађевинске сезоне требало би да се крене са радовима – истакао је он.

Захваљујући успјешној сарадњи са Министарсрвом за људска права и избјеглице БиХ и Фондом за повратак БиХ, општина Соколац већ дуже вријеме реализује различите пројекте.

– Између осталих издвајамо: реализацију пројекта који се односи на рјешавање отпадних вода у насељу Ћилимара, асфалтирање дијела пута од Ћаварина према Паржевићима, дијела пута од Каљине према Гирама, те дионица према Ишерић брду. Надамо се да ће у неко догледно вријеме бити одобрени и други пројекти које смо упутили на усвајање, а то су: асфалтирање пута према Прељубовићима, Кутима и Мичиводама – рекао је начелник Бјелица.

Сарадњом је, у наредном периоду, предвиђена санација кровне конструкције на објекту Парохијског дома Романијске Лазарице. Пројекат је аплицирала Црквена општина Соколац, а одобрена средства износе 10.000 КМ.