Градоначелник Петриње која је највише страдала у земљотресу који је пре четири дана погодио Хрватску, изнео је суморну прогнозу.

Данас је Петриња град који ће се готово цео срушити, до јуче је било шансе 60, 70 одсто да ће се срушити, данас сам дошао до спознаје и истине – 90 одсто града ће бити срушено. Ово је једноставно Хирошима која је направила тугу и несрећу свима, поручио је градоначелник Петриње Даринко Думбовић – преносе 24 сата.

Како је рекао, гдје год људи погледају, све је тешко оштећено и мора да се руши.

– Суд се руши, Градска управа, комунално предузеће, привреда, основна школа, катастар се руши, град се једноставно цијели руши. У овоме дијелу градског језгра који је направљен у 18. и 19. веку било каква импровизација у овим кућама на лошим темељима била би највећа глупост – казао је Думбовић.

Он је појаснио своју ранију изјаву поручивши да није вратио новац за обнову него је рекао да га не треба јер му је износ од 30 милиона куна неприхватљив, а додао је и како је разговарао с премијером који му је дао ријеч да ће новца бити више.

– Ја га нисам вратио, само сам рекао да га не требам. Рекао сам да сам преспавао ноћ и да сам донео одлуку да је то за мене била понуда која није била прихватљива, за мој штаб и мене као човека. Ми смо људи, изгубили смо свој град и нисмо камен. Емотивно нормално да морамо реаговати. Мислим да сви имамо шансу да стање поправимо. Разговарао сам с премијером и дао сам му до знања да морамо имати још снажнију комуникацију у прерасподјели средстава – рекао је Думбовић у центру Петриње гдје су обележавали Дан жалости.