Ања Крсмановић из Сокоца, професорка математике, недавно је формирала прву Омладинску организацију у Сокоцу заједно са пријатељима, а била је оснивач и прве Омладинске банке у том граду.

Урадили су и Статут Савеза омладине Сокоца са правним статусом, а чланови могу бити сви од 15 до 35 година старости – каже Јелена Маринковић, уредник „Инфо-центра“ Соколац.

– Неуморна је и радна, члан је Црвеног крста и међу првима се пријавила Штабу за цивилну заштиту, да у ковид-тиму носи лекове и храну у сеоска домаћинства.

Иначе, од Сарајева до Требиња, ни у једном граду, ван Сокоца, није формирана Омладинска организација, по узору на ону некадашњу из комунистичког доба.

Циљ формирања Омладинске организације Сокоца јесте, побољшање статуса младих људи. Укључивање у живот друштвене заједнице, као и рјешавање њихових проблема. Да се окупе, покрену, дјелују. Пасивност не води ничему. Захваљујући искуству са радом у Омладинској банци (у фондацији Мозаик), лако сам окупила младе Сокоца и у времену пред нама, учинићемо све да се наш глас чује и уважи по свим виталним питањима живота и развоја града – каже за наш лист проф. Ања Крсмановић.

Финансирамо се, додаје Крсмановићева, из чланарине од 12 марака на годишњем нивоу по једном члану.

Ања Крсмановић, рођена у Сарајеву 1990. Предаје математику у СШЦ „27. јануар“ у Рогатици и подручној школи „Василије Острошки“ у Хан Пијеску. Место пребивалишта јој је Соколац. У једном дану, живи, у три општине.

– Наилазим на велико разумјевање у те две школе, које су према мени прилагодиле распоред часова – каже Крсмановићева.