Вечерас је у Београду откривен споменик Стефану Немањи на реконструисаном Савском тргу, пред највишим званицама и великим бројем окупљених грађана.

Председник Вучић се на бину попео уз звуке чувене српске песме „Востани Сербие“, и на почетку је желео да се захвали једној великој личности која није могла да увелича ову церемонију.

– Трудили смо се у претходних осам година да нашу Србију подигнемо из пепела, да је обновимо, изградимо нове путеве, пруге, школе и болнице, али више од свега покушали смо да вратимо поштовање и веру у себе, своје могућности и снагу српске државе. И вечерас, драги народе, стојимо на месту које је неретко изазивало стид свакога од нас, на месту које је било неуређено, прљаво и које је представљало срамоту, не само нашег града, већ целе земље. О томе како смо ово место називали, није време да данас говоримо.

Вучић је истакао да је вечерас посебно поносан и срећан, како због откривања споменика тако и због завршеног велелепног Храма Светог Саве.

– И баш онако како данас на дан Светог Саве откривамо овај велелепни споменик, тако смо за кратко време успели, не да завршимо, како неки кажу, већ да суштински изградимо и осликамо најфинијим мозаиком, најлепши и највећи православни храм на свету, Храм Светог Саве, а тако ћемо обновити и Хиландар и целу нашу Србију. Успели смо да објединимо оно што је најважније, да земљу економски усправимо, да национално одбранимо и духовно повратимо и уздигнемо. Коме ми данас, у вечно сећање и као знак најискренијег пијетета, посвећујемо највиши споменик на територији Србије и питамо се да ових колосалних 24 метра можда није премало? Да би израстао у Симеона морао је претходно бити Немања – рекао је председник Вучић.

Председник је потом истакао велику важност Стефана Немање и династије Немањића, који су нам подарили Србију.

Морао је у своју биографију да обједини и два сужањства, и бројна храбра и витешка војевања, и мудру дипломатију и одрицање од власти како би постао Свети. Имали су Срби Властимировиће. Имали су Срби Војислављевиће. Имали су Срби и Вукановиће. Имали су и Вишеслава, и Михаила и Светог краља Јована Владимира. Имали су Срби и архонте и кнежеве и жупане и краљеве и свеце – пре Немање. Да је Србији подарио само Светог Саву, много би јој подарио. Да је Србији подарио само Стефана Првовенчаног, много би јој подарио. А подаривши нам обојицу, подарио нам је Србију, јаку, први пут истински централизовану државу, која је умела да нађе свој суверени простор између Истока и Запада, између првог и другог Рима – истакао је председник.

Вучић је нагласио да стати испред Стефана Немање значи свест о томе да смо открили корен из којег је настала Србија.

– Овај велелепни споменик представља га као одлучног владара, у чијој се десној руци налази мач, а у левој Хиландарска повеља. До Немање били смо племе, а од њега па до данас смо државотворни народ. Ту државотворност симболише мач. Тим мачем правио је и градио, а затим чувао и штитио Србију. До Немање имали смо културу опонашања и превођења. Од њега имамо културу креације, градитељства и писања. У културном смислу постајемо пуноправни члан византијског комонвелта. Ту припадност најнапреднијим културним токовима симболише Хиландарска повеља. Ово није само чин откривања споменика нашем оцу, творцу државе, свецу и ономе од кога је све почело. Ово је својеврсан чин полагања рачуна, о себи, о свом идентитету, о томе шта смо научили, шта знамо и где идемо. Стати овде, испред великог Стефана Немање, значи и својеврсно покајање, за све године у којима смо га заборавили, али, истовремено, и то је и свест о томе да смо коначно открили онај корен из којег је настало то велико дрво које се зове Србија. На Хиландару, и дан-данас, ниче лоза, чудотворна, са места на којем је Стефан Немања првобитно био сахрањен – казао је председник, па додао:

– И овај споменик је велики, зато што је прича о нама велика. И овај споменик је тежак, зато што је прича о нама често била тешка. И леп је, колико је и прича о нама лепа. Овај споменик је, дакле, и пре свега, прича, о нама. О томе ко смо били, где смо били, шта смо радили, и највише о томе шта смо данас и шта хоћемо да будемо. И као што је Немања, владар и светац, градио задужбине широм Србије, тако и ми данас градимо, свесни да је наша садашњост, то шта у њој радимо, задужбина наше будућности. Оне која зна одакле је стигла, и која зна где иде. Без тога, без свести да је постојао неко пре нас, неко ко је имао снове, које ми данас живимо, ниједан сан о будућности није могућ.

Председник је рекао да ми данас градимо и идемо напред, а да то дугујемо великим прецима, и онима пре Стефана Немање и онима после.

– Реч „данашњица“, „садашњост“, на неким језицима се изговара истим гласовима, на исти начин као и реч „поклон“. Зато што она то и јесте. Поклон који смо добили од отаца, поклон за који и због којег су толики крварили и умирали. Ми имамо садашњост, због Стефана Немање, и његовог Растка, а нашег Светог Саве, и због Стефана Првовенчаног, Милутина, Душана, Уроша, Лазара, Вука, Ђурађа, Стефана, и због Ђорђа, и Милоша, Михајла, и Милана, Петра, једног и другог Александра. Због људи који су причали ту причу, причу о нама, о Србији. И реч коју данас изговарамо, реч „Србија“, није наша. Они су је створили, стварајући и нас, и то никада не смемо да заборавимо. Они су је исковали, од Ситнице, до Марице, од Косова, до Куманова, од Цера, до Кајмакчалана. Много крви и много олова је у тој речи. Зато је тако тешка, зато је и тако велика. Зато је толика обавеза, за свакога ко се усуди да је изговори. Зато, на крају, и овај споменик, њему, и Србији – казао је Вучић.

Председник је рекао да је Србија дуго сагињала главу и клањала се, и да је кривац за то у нама самима. Вучић је такође истакао да нисмо ту да било коме претимо, али да ћемо увек бранити нашу државу, културу и језик.

– И није било лако доћи до овог дана, до овог чина делимичног враћања тог огромног дуга. Није могла, Србија, није имала чиме, није ни знала како, дуго се плашила, била крива и себи и другима, и стајала погнуте главе и пред својом прошлошћу и пред својом будућношћу. И нема кривца за то, осим у нама самима. Није било ни разлога, осим, опет, у нама. Требало нам је времена, требало нам је храбрости, знања, да поново поверујемо у то да нисмо никакав балкански изрод, никакво бесно племе без икаквог корена, никакав дежурни кривац, и да опет станемо на своје ноге, усправимо се, и сетимо. Сваког трена те дуге историје, и сваког човека који нас је, кроз њу, стварао. Требало нам је времена, да свима кажемо да нисмо овде да било коме претимо, да нам је доста и крви и ратова, да разумемо, волимо, праштамо, кајемо се, али и да нећемо ни тек тако да не постојимо. Да имамо име, да имамо историју, нашу, да имамо очеве и да, кроз њих, имамо и понос, и да, захваљујући томе, њима, имамо и слободу. Нашу, баш као што је и та историја наша, и језик, наш, култура, наша, традиција и вера, опет наше. Нисмо их ни од кога отели, нико нам их није дао, и немамо коме да их враћамо. Нећемо ништа ни од кога, занима нас да, попут овог споменика, растемо у висину, али нико више, и никада више, неће Србију натерати да се одрекне. Ни имена, ни дела – казао је председник Вучић.

Председник се потом захвалио вајарима и уметницима, као и радницима захваљујући којима Стефан Немања од данас мотри на Београд.

– Овде где се симболички спајају улице Немањина и Карађорђева, ми данас славимо и раскош својих историјских домета, и обнављање државности, и просперитетну будућност коју ми и наши потомци морамо вредно да градимо. Са великом дозом оправданог оптимизма, сматрам да ће Савски трг са спомеником оснивачу наше државе као централном делу урбанистичко-архитектонске целине постати вероватно најлепши јавни простор у Београду. Немања је, за нас, био почетак. Овај споменик је крај, али само тог почетка. Пошто од њега почињемо ми, и сви који после нас долазе. Он је доказ и да је историја створила нас, али и да смо ми у стању да историју стварамо. И то ону добру историју, историју мира, знања, раста, каквог никада нисмо имали. У име те историје смо данас овде, у име те историје и откривамо Споменик Стефану Немањи, оцу, родоначелнику, творцу и свецу. И нека стоји овде, уздигнут, осветљен, и нека га сви виде. Нека виде Србију, какву смо ми направили. Искрено, из дубине душе обичног српског смртника, желим да ово обраћање завршим речима Светог Саве којима се у „Служби Светом Симеону“ обраћа своме оцу: „Моли Бога за нас, Симеоне блажени, да се сачува стадо твоје неповредно! Слава, и сада!“ Живела Србија! – рекао је Вучић.

Са видео бима се чуо говор блаженопочившег патријарха Иринеја, стари говори у којима је истицао важност Стефана Немање и Светог Саве.

Српски члан Председништва БиХ прво је поздравио председника Вучића и све окупљене званице и грађане, након чега је рекао да сваки дан налази разлоге да буде поносан на свој народ.

– Данас сви Срби одају пошту великом ујединитељу српског народа Стефану Немањи, овим величанственим спомеником. Срби су давно научили да без борбе нема државе, и овај величанствен споменик је знак нашег односа према томе.

Додик је рекао да ће овај споменик вековима сведочити о томе како се ствара држава, али и тежњама председника Вучића да уједини традиционално и модерно.

– Мислим да је средњи век био заборављен у време Југославије. А највећи симбол српског средњег века су Стефан Немања и његов син Свети Сава, који су објединили веру и државу. Данашња Србија је напредна и јака, и ми који живимо у Републици Српској смо стално загледани преко Дрине – казао је Додик, и нагласио да Српска увек мора да се ослања на Србију.

Он каже да је веома важно да данас будемо уједињени, и да се нада да ће свако ко посети споменик бити надахнут како би наш народ могао да јача и иде даље у будућност.

– И зато нека живи Србија, нека живи Република Српска и српски народ где год се нашао!