Фото: Катера

35. редовну сједницу Скупштине Града Источно Сарајево, одржану 02. фебруара. 2021. обиљежила је оставка претходног градоначелника Ненада Вуковића, који је објаснио да је ту одлуку донио како би се ријешио правни вакуум у тумачењу постојећих закона и на тај начин избјегле даље правне компликације.

Измјенама Изборног закона РС којим је предвиђен директан избор градоначелника, на изборима 15. новембра изабран је нови градоначелник док у исто вријеме мандат актуелног сазива Скупштине и градоначелника траје до марта 2021. године. С обзиром да институције Републике Српске нису успјеле да одговоре на овај правни изазов у претходна два мјесеца, и да нигдје нисмо нашли одговор, ово је било једино правно ваљано ријешење које не производи даље правне посљедице. Овакав поступак је и једини исправан како би власт што прије почела да ријешава питања која су од суштинског значаја за живот грађана Источног Сарајева, објаснио је Вуковић, и пожелио срећу и успијех у раду новом градоначелнику.

На приједлог претходног градоначелника Вуковића, а у вези са актуелним проблемима, затражене су измјене и допуне Закона о локалној самоуправи, Закона о Граду Источно Сарајево и Изборног закона Републике Српске како би се уредила питања избора градоначелника и одборника у Скупштини Града Источно Сарајево.

Скупштина Града закључила је да је такозвани асиметричан модел избора градоначелника и одборника проблематичан и тешко проводив у пракси и предложила да се у измјенама наведених закона успостави симетричан модел избора, тј да се градоначелник и одборници сви бирају или непосредно или посредно. Тренутни модел у којем се градоначелник бира директно а одборници посредно доприноси томе да се градоначелник изабере прије одборника на четири-пет мјесеци, што ствара некоректну ситуацију. Надамо се да ће овај закључак бити уважен у институцијама којим ћемо га прослиједити, јер закони су ту да се проводе али и да их усавршавамо, истакао је Вуковић.

Одборник СДС-а Ненад Самарџија говорио је о неусклађености у прописима између Закона о Граду Источно Сарајево и Закона о измјени и допуни Закона о изборима у Републици Српској, те Изборног закона БиХ, објаснивши да је клуб одборника СДС-а предложио Скупштини, која је усвојила Закључак, да се од Народне скупштине тражи аутентично тумачење између ова три закона.

Новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је Град Источно Сарајево приоритет, изнад свега укључујући и политичка опредјељења.

– Ми ћемо увијек имати различита политичка мишљења, и што је сасвим нормално у једном демократском друштву наступати са различитих политичких позиција у покушају да своје политичке програме представимо грађанима. Град Источно Сарајево треба да постане мјесто у којем ће бити мање политике а далеко више рада. Треба да заборавимо да су неке институције бастиони политичких партија. Институције су бастиони грађана, и ако их будемо као такве посматрали, више ћемо радити у корист грађана. Оно што нам након примопредаје остаје је да сви заједно, како изабрани одборници, тако и ја као градоначелник што више радимо заједно са општинама и што боље сарађујемо на свим нивоима власти, рекао је Ћосић.

Одборници скупштине Града на сједници су разматрали и усвојили Одлуку о изради Мастер плана туристичког развоја планине Романије, те Одлуку о преносу права власништва некретнина, инвестиција које је Град реализовао у претходном периоду, са Града на општине.

Усвојени су извјештај о раду градоначелника и Градске управе за претходну годину, извјештај о реализацији Стратегије развоја града Источно Сарајево у периоду од 2016. до 2020. године, извјештај о функционисању јавног градског превоза за 2020. годину и приједлог мјера за побољшање истог, те информација о превентивном дјеловању против злоупотребе дрога и опојних средстава на подручју града.