Страни држављани ће од суботе, 6. фебруара, морати да имају негативан резултат теста за ковид 19 приликом уласка у Шведску, саопштио је шведски премијер Стефан Лофвен.

Државна телевизија СВТ објавила је да тест не може бити старији од 48 часова, те да је одлука донесена на захтјев шведске Јавне агенције за здравље усљед ширења нових, заразнијих врста вируса корона.

– Нове врсте вируса су забрињавајуће – изјавио је Лофвен на конференцији за новинаре у Стокхолму.

Министар унутрашњих послова Шведске Микаел Дамберг рекао је да је данашња одлука важна за смањење прилива нових сојева вируса који су откривени у неколико земаља.

Он се позвао на податке шведске Јавне агенције за здравље, која је упозорила на велику несигурност у вези са новим сојевима вируса, те да је битно да се предузме такав корак упркос чињеници да нове врсте већ круже Шведском у одређеној мјери.

– То ће умањити ризик од већег ширења – истакао је Дамберг, уз напомену да постоји неколико изузетака како се правила не би погрешно протумачила.

Од обавезе показивања негативних резултата теста из хуманитарних разлога изузети су тражиоци азила, као и људи који морају да уђу у земљу из „хитних породичних разлога“ или ради операције и друге врсте здравствене његе која се не може одгодити, пренио је Спутњик.