На подручју Источног Сарајева у протеклих мјесец дана евидентирано је око 60 пожара изазваних људском непажњом приликом паљења ниског растиња и суве траве, рекао је старјешина градске Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Његош Вукадин.

– Неоубичајено висока температура за ово доба године и период без падавина узроковали су повећан броја пожара на отвореном простору, на ливадама, у ниском растињу. Шумских пожара није било, јер је температура ноћу још врло ниска и има појаве мраза – рекао је Вукадин.

Вукадин је апеловао да грађани који чисте имања и пољопривредници који раде на припреми земљишта за прољећну сјетву, радове изводе контролисано.

– Спаљивање корова требало би да се врши на безбједан начин, контролисано. Постоје методе уклањања и складиштења корова, на начин да се он искористи као ђубриво за наредну сезону. Уколико је заиста потребно спалити веће количине корова, спремни смо да по позиву изађемо на терен и надгледамо ове активности. Не можемо, ипак, бити присутни на свим локацијама у граду гдје се обављају овакве врсте радова, па још једном позивамо грађане на опрез и одговорност – нагласио је Вукадин.

Вукадин је рекао да највише пожара има током викенда, када већи број грађана борави на излетиштима или на својим имањима.

– Највећи број интервенција имамо недјељом. Ватра која није прописно угашена или измакне контроли, прошири се и изазове пожар на сувој трави и ниском растињу. У оваквим ситуацијама, најважније је да имамо благовремену дојаву, како бисмо на вријеме интервенисали и спријечили пожар ширих размјера – истакао је Вукадин.

Према ријечима Вукадина, Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Источног Сарајева посједује савремену опрему и возила за гашење свих врста пожара.

– Имамо довољан број запослених, који пролазе континуирану обуку. Располажемо потребном опремом за заштиту и спасавање од пожара, ватрогасним возилима за гашење свих врста пожара и оспособљени смо да у сваком тренутку одговоримо задацима – нагласио је Вукадин.