Фото: Б.Радоњић

Према јутрос добијеним информацијама из ЈЗУ Дом здравља „др Љубомир Ћеранић“ Соколац можемо рећи да неповољна епидемиолошка ситуација у нашој општини не јењава, напротив. Соколац је према броју становника, општина са највећим бројем позитивних случајева на вирус корона.

Директорица Дома здравља др педијатар Адријана Станар изразила је велику забринутост, јер се број заражених, са сваким новим тестирањем рапидно повећава.

– Према синоћ пристиглим резултатима за особе тестиране у понедјељак увече можемо рећи да су резултати негативни за 40 узорака узетих од васпитача и полазника соколачке предшколске установе, док је код осталих 30 редовних пацијената присуство вируса корона потврђено код њих 18. Још једном се показало да хигијенско епидемиолошке мјере дају резултате, што потврђује случај из вртића, гдје једна позитивна особа на срећу није пренијела вирус осталим запосленима и дјеци, казала је докторица Станар.

У току јучерашњег дана поднесено је 15 захтјева за тестирање, а тај број ће се, како тврде у току дана увећати, јер од јутрос пристижу нови пацијенти. Поновно тестирање извршиће се сутра.

Проценат позитивних приликом сваког тестирања већи је од 50% што говори да се епидемиолошка слика рапидно погоршава. Према мишљењу стручњака овај талас је најтежи и трајаће сигурно до средине априла. Међу радницима Дома здравља има заражених, што нам даје основ за забринутост, јер питање је да ли ћемо моћи свима указати помоћ. Двије болнице на које рачунамо, болнице у Фочи и Источном Сарајеву, више немају мјеста за пријем пацијената, јер су капацитети попуњени, рекла је она.

Докторица Станар поново је упутила апел грађанству да се придржавају прописаних мјера, ношења маски и одржавања физичке дистанце и провођења респираторне хигијене. Још једном је нагласила да је неопходно избјегавати сва већа окупљања и славља.

– На оваквим мјестима трансмисија вируса је велика. Ускоро је планирана прослава нашег празника, 8. марта. Апелујем на све да се суздрже од оваквих окупљања, јер је то у оваквој ситуацији непожељно. Кад се стекну бољи услови, биће прилика за славље.

Број заражених вирусом корона у општини Соколац, највећи је у РС, према броју становника. То је још један аларм, да се поштују прописане мјере Института за јавно здравље РС.

– Соколац је први по броју заражених вирусом корона у Сарајевско – романијској регији и шире. Треба напоменути да је овај број сигурно већи, јер се доста људи тестира у приватним лабораторијама, а не пријављују се локалном Дому здравља. И њих молим, уколико већ не желе да се јаве у нашу установу, да покажу солидарност и одговорност и да остану у изолацији десетак дана, како је и прописано, апелује директорица Станар.

Она напомиње да, уколико се настави овакав тренд, доктори и особље у Дому здравља „др Љубомир Ћеранић“ неће бити у могућности да одговоре задатку.

– Радници раде прековремено и без предаха, а и сами су у сталном страху и опасности од заразе. Сви треба да покажемо већу одговорност и саосјећање како не би дошло до колапса здравственог система. Свако има право на своје мишљење, негирање вируса и различит став, али нико нема право да угрожава живот и здравље шире друштвене заједнице, рекла је она.

Оно што стручњаци подвлаче јесте примарно избјегавање већих окупљања. Са овим је сагласна и наша саговорница која је још једном подсјетила да је још рано за опуштање, јер је и процес набавке вакцина упитан и спор.

– И то је процес који ће трајати пар мјесеци. Велики би помак био ако би успјели наше становништво вакцинисати до краја септембра мјесеца.

До тада једино што можемо урадити јесте поштовање прописаних епидемиолошких мјера.