Када осјетимо бол у грлу, углавном одмах посежемо за антибиотицима и лијековима. У зимским мјесецима, склонији смо прехладама и кашљу који може бити исцрпљујући уколико дуго траје. Срећом, постоје биљни лијекови који успјешно ублажавају кашаљ.

Исландски лишај један је од најпознатијих природних савезника за лијечење кашља и упалних стања горњих дисајних путева. Име исландског лишаја географски се повезује са Исландом зато што су његови становници још прије неколико вијекова уочили и примијенили љековита својства ове биљке. Осим на Исланду овај чај се вијековима користио и код других скандинавских народа у случају кашља, плућних болести, хроничних болести желуца те вањске примјене на ранама. Љековитост ове биљке потврђена је и научним истраживањима па се исландски лишај користи у цијелом свијету.

Исландски лишај је биљна врста коју чини заједница гљиве и алге. Има усправну стабљику сличну грму, високу до 15 цм, сивкастозелене до смеђе боје, па се убраја у грмасте лишајеве. Расте на планинским и брдовитим предјелима и само на чистим подручјима, јер је осјетљив на концентрацију сумпора у зраку. Тамо гдје он расте, зрак је чист. Бере се цијела биљка и то искључиво по сувом времену од јуна до септембра, чисти од траве, маховине и сл., суши у хладу и чува на сувом мјесту. Горког је укуса и без мириса.

Главни састојци исландског лишаја су горке материје и слузи које дјелују тако што надражену и оштећену слузницу облажу заштитним слојем. Осим тога, дјелује противупално и смањују надражај на кашаљ.

Припрема чаја против кашља

Једну кашику сувог исландског чаја прелијте са 2,5 дл воде и оставите да одстоји а затим проциједите. Пијте до 3 шоље овог чаја дневно. По жељи, чај можете засладити медом.

Чај од исландског лишаја се може припремити на још један начин.

У пола литра воде, 6 до 8 сати намакати 20 до 30 г сувог лишаја, затим кувати док течност не постане благо слузава. Проциједити, додати мед, па једну половину попити ујутро а другу пред вече. Овај чај помаже код повећања црвених крвних зрнаца, побољшава апетит и олакшава искашљавање.

Сируп од исландског лишаја ефикасан је против кашља и бронхитиса а олакшава искашљавање. Можете га припремити на сљедећи начин.

У 4 дл хладне воде потопити, 4 до 6 сати, 30 г сувог лишаја. Проциједити воду и оставити да стоји. На остатак лишаја поново насути 3 дл воде да одстоји 4 до 6 сати, затим проциједити, спојити са претходном текућином, додати 250 г меда и кувати до густине сирупа. Узимати 3 пута по једну супену кашику сирупа.

Исландски лишај је изузетан лијек за грло, плућа, желудац и пробаву. Због изузетне љековитости и разноврсне примјене препоручљиво га је имати у кућној апотеци.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.