Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у Манастиру Свете Тројице у Озерковићима код Сокоца, поводом Теодорове /Тодорове/суботе посвећене светом великомученику Теодору Тирону, који је учинио да спасе хришћане од духовног оштећења.

Владика Хризостом је у својој бесједи навео да у овом дану у којем хришћани славе Христа Господа и покајање, сјећајући се да је Свети Теодор божијим благословом саопштио епископу вољу божију, да хришћани једу само кувану пшеницу – кољиво, да би се заштитили од оскрнављења које је покушао безбожини цар Јулијан Одступник.

Он је нагласио да је Свети Теодор тако послужио тајни спасења и сачувања хришћања од оскрнављења, те да му је црква посветила прву суботу Великог или Часног поста и у којој подсјећа на дјело великомученика Теодора пострадалог за Христа, утамниченог и посјеченог мачем.

– Свети Теодор је остао свједок, велики борац за очување истине о спасењу свијета који су за Христа и у томе је суштина да је овај свијет спасен Исусом Христом што је било најпоразније за римску војску и империју – навео је митрополит.

Бесједећи о посту као великом подвигу митрополит Хризостом је вјерницима Српске православне цркве пожелио срећан и благословен Велики или Часни пост, подсјећајући да пост никада није био лак, а да је данас посебно тежак за савременог човјека.

Он је додао да се кроз свету тајну покајања и свету тајну тјела и крви Господње вјерници присаједињују и постају једно са Исусом Христом.

– Пост није дат због Бога, јер пост није потребан Богу, он је дат управо човјеку да се постом подвизава, да сам себе побјеђује, да побјеђује непријатеља свог спасења – ђалова – рекао је митрополит дабробосански истакавши да Бог даје снагу оном који пости и показује да је достојан Бога.

Митрополит Хризостом је нагласио да је подвиг хришћанина пост и молитва, као два средства којима се приближавају Богу како би непријатеља свог спасења побиједили.