Начелник општине Соколац Милован Бјелица писао је Влади Републике Српске, односно Министарству привреде и предузетништва Републике Српске са приједлогом да раскину уговор са компанијом „Hamdo Grooup“ д.о.о. из Сокоца, закупцем дрвне индустрије у предузећу „Нова Романија“, иначе власништво Владе Републике Српске.

Бјелица је у изјави за портал Катера рекао да се раскид уговора између Владе Републике Српске и поменуте фирме може сматрати својеврсном превентивом, како би се спријечило гомилање дугова, од исплате плата запослених, повезивања радног стажа, до плаћања добављачима.

– Грађани Сокоца, запослени у овој дрвној индустрији су забринути и обраћају се општинским властима и мени лично како бисмо их заштитили и како би се изборили за личне дохотке. У самој „Хамдо“ групацији дошло је до одређених промјена у власничким структурама. Није испуњено оно што је 2017. године најављивано, премда су одређени процеси покренути. Број радника није повећан на 300, није уложено колико је најављивано – каже Бјелица.

Бјелица додаје да се овакви поступци у периоду пандемије вируса корона могу разумјети, јер је ситуација тешка, али када је у питању исплата личних доходака и доприноса већ запосленим радницима, ту не треба да се толеришу кашњења и дуговања.

– Све ово добија на додатној тежини када се зна да постоје заинтересоване стране, да наставе производњу, те да даље улажу и евентуално и купе „Нову Романију“. Озбиљни арапски инвеститори исказали су амбицију да преузму соколачку дрвну индустрију – истиче Бјелица.

Бјелица је у писму Влади и ресорном министарству написао да сматра да требају размотрити ове информације, додатно истражити исте, те разговарати са заинтересованим купцима дрвне индустрије „Нова Романија“, а све у најбољем интересу радника и грађана општине Соколац.

Као разлог раскида уговора, Бјелица наводи неиспуњење одредаба Уговора о закупу број 96/17 од 19. септембра 2017. године.