Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је да су измјене Изборног закона БиХ најважније политичко питање и да став СДА у вези са овом темом мора престати бити максималистички, противуставан и контрапродуктиван.

Питање Изборног закона усмјерава све процесе који долазе и тражење некаквог алибија за непостизање договора неће успјети“, рекао је Човић за „Дневни аваз“.

Подсјећајући да су ХДЗ и СДА потписали прошле године политичке споразуме о одржавању избора у Мостару и измјенама Изборног закона БиХ, о чему су почели разговори двије странке, Човић је рекао да је СДА накнадно поставио захтјеве који се односе на Владу ФБиХ, питање Уставног суда ФБиХ и низа других ствари.

„Блокаде којима желе купити вријеме да се не постигне никакав договор су недопустиве и јасно је видљиво ко је политичка опција која не жели постићи договор“, истакао је лидер ХДЗ и поручио да ће реконструкција или потенцијално формирање нове Владе ФБиХ зависити од динамике разговора о Изборном закону БиХ.

Оцијенивши да СДА није до краја увјерен у властити капацитет и парламентарну подршку у Парламенту ФБиХ, Човић је истакао да легитимни представници хрватског народа окупљени око ХНС и ХДЗ имају јасан став, парламентарну снагу и капацитет који је незаобилазан.

„Већ смо одавно истакли да или нова Влада ФБиХ или реконструисана мора имати јасну програмску агенду и кључне циљеве“, рекао је Човић и поручио да је ХДЗ досљедан у инсистирању на програму реформи који обухвата шири реформски пакет, при чему је питање Изборног закона БиХ кључ свега.

Када је у питању набавка вакцина против вируса корона, Човић је констатовао да је то постало пресудно политичко, здравствено и безбједносно питање на глобалном нивоу и да се уз све напоре Савјета министара и ентитетских влада на неке ствари није могло до краја утицати јер су се односиле на дио који су добављачи и дистрибутери требали урадити.

Коначно је потписан уговор између Владе ФБиХ и добављача, те је питање дана доласка наручених доза вакцина, чиме коначно улазимо у процес вакцинације становништва. Након што тај процес отпочне, стварају се и претпоставке за ублажавање мјера које је федерални Кризни штаб донио прошле седмице“, рекао је Човић и позвао на стрпљење, истичући да људски животи немају цијену.