Постоји ли неко јело које боље окрепљује него домаћа пилећа супа? Домаћа пилећа супа асоцијација је за недјељни ручак, породицу на окупу и најљепша сјећања из дјетињства.

У више култура пилећа супа се сматра љековитим јелом; у различитим дијеловима свијета дио је народне медицине и сматрају је природним антибиотиком. Мада научници нису успјели открити разлоге њеног позитивног утицаја, неколико истраживања је потврдило да пилећа супа, између осталог, помаже код прехладе и грипа. Према њиховом објашњењу, комбинација пилећег меса и поврћа које се ставља у супу важна је у одбрани дисајних путева од вирусних инфекција, што је нарочито важно у зимским мјесецима. Осим што је укусна и љековита, пилећа супа обезбјеђује хидратацију и окрепљује организам.

Пилећа супа:

  • 1, 2 кг пилетине
  • 200 г мркве
  • 150 г целера
  • 50 г коријена першуна
  • 50 г листова першуна
  • црни лук
  • 50 г резанаца за супу
  • со и бибер

Тајна добре супе је у пуно меса и доброг поврћа које ће је обогатити дивним мирисом и укусом, па је најбоље користити састојке из домаћег узгоја. Поврће и месо очистити и исјећи на крупне комаде па сложити у шерпу. Додати 2 кашичице соли и пола кашичице бибера, прелити са два до три литра воде па ставити на шпорет да проври. Затим температуру стишати, да се супа лагано кува. Како се у првој фази кувања направи велика пјена, треба је лагано скидати без мијешања, да би супа остала бистра. Након сат времена извадити дио меса, па кувати још 45 минута. Када је супа готова треба је проциједити и уколико је премасна разриједити. Поврће и раскувано месо оставити да се расхлади, па ситно исјецкати и вратити у супу. Пола од ове количине можете закувати са резанцима а другу половину оставити за наредни дан у фрижидеру. По жељи у супу можете додати сувог зачина, мада кад је лијепо месо и доста поврћа, за додатним зачинима нема потребе.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.