Осам особа је лишено слободе у оперативној акцији “Вектор”, а претреси су извршени на 25 локација које користи 26 особа на подручју Фоче, Хан Пијеска и Источног Сарајева због постојања основа сумње да су извршили кривична дјела превара, прање новца и изнуда посредством друштвених мрежа, саопштено је из МУП-а Републике Српске.

РТРС незванично сазнаје да су ухапшени Гавро Јанковић, Михајло Домазет, Стефан Перишић, Миљан Секуловић, Драган Драгичевић, Бојан Гавриловић, Милан Мићевић, Стефан Стојановић и Дарко Чанчар.

У саопштењу се наводи да се ове особе сумњиче да су наведена кривична дјела починила од октобра 2020. године до данас на начин да су посредством профила на друштвеним мрежама рекламирали да посједују информације о намјештеним спортским такмичењима, а затим су посредством апликација за комуникацију ступали у контакт са оштећеним лицима из Сјеверне Македоније, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Аустрије, Швајцарске, Њемачке, Француске и других земаља, те су их лажним приказивањем и прикривањем чињеница држали у заблуди да посједују информације о намјештеним спортским мечевима и наводили их да путем сервиса за слање новца уплаћују новац у сврху наводног клађења.

Такође, користећи пријетње, осумњичени су вршили изнуде са циљем принуђивања оштећених да уплаћују додатни новац. Противправна имовинска корист настала вршењем ових кривичних дјела износи неколико стотина хиљада КМ – истиче се у саопштењу.

Особе лишене слободе биће предате Окружном јавноом тужилаштву Требиње након извршене криминалистичке обраде, а против свих 26 особа биће поднесен извјештај због учињених кривичних дјела.