Посланик СДС у Народној скупштини Републике Српске Милан Радовић предложио је Министарству финансија да се директно помогне привреди путем емисије обвезница у корист предузећа, како би се превазишла тешка економска ситуација у којој су се нашла због пандемије.

Он наводи да би примјена оваквог рјешења сачувала много радних мјеста у Републици Српској.

– Можемо емитовати обвезнице унутрашњег дуга у корист предузећа која су претрпјела штету. То је добро зато што ће људи покушати задржати радну снагу и настојати да премосте овај период. С друге стране то ће значајно смањити и трошкове у буџету јер нећемо добити раднике на бироу, које свакако требате плаћати годину дана – навео је Радовић.

Он је рекао да помоћ коју су привредници добили у протеклој години ни приближно не може покрити губитке које су имали.

– Они су добили помоћ у виду исплате плате за један мјесец и доприноса за два мјесеца и на томе се стало. Треба имати у обзиру да су многи привредници у прошлој години имали пад прихода и за 50 одсто – истакао је Радовић.

Он каже се у вријеме обустава рада за вријеме пандемије показало како су нереално високи намети које привредници добијају уз рачуне за електричну енергију.

– Имамо случај да предузеће добије рачун за струју у износу од 2.500 КМ и поред тога што је потрошило електричну енергију у вриједности од 100 КМ, док се преосталих 2.400 КМ односи на рачун за мрежарину- наводи Радовић.