БиХ би сутра требало да ратификује споразум с ЕУ о добијању прве половине од 250 милиона евра макрофинансијске помоћи за сузбијање посљедица ковида, сазнају “Независне”.

Како нам је речено, Дом народа БиХ би у четвртак требало да гласа и одобри Меморандум о разумијевању који подразумијева обавезу спровођења реформи, као и прихватање аранжмана с Међународним монетарним фондом (ММФ).

То значи да ће БиХ коначно, након готово пола године безуспјешних преговора с ММФ-ом о новом аранжману, прихватити аранжман који подразумијева усвајање неколико закона о електричној енергији и гасу, обједињавање рачуна физичких лица при Централној банци БиХ и још неколико услова.

До више информација покушали смо доћи преко Министарства финансија и трезора БиХ, али они су нам само кратко одговорили да је у току процес ратификације, те да то значи да уговор још није ступио на снагу.

У Канцеларији ЕУ у БиХ су појаснили на који начин ће функционисати механизам условљавања дате макрофинансијске подршке са међународним обавезама БиХ, превасходно према ММФ-у.

“Исплата макрофинансијске помоћи ће бити извршена у двије транше. Прва транша нема услова, а биће исплаћена након што БиХ заврши процес ратификације потписаног Меморандума о разумијевању и Споразума о зајму, који је још у току. Исплата друге транше овиси од низа услова које БиХ треба да испуни. Услови су наведени у Меморандуму о разумијевању и укључују мјере политика у областима економског управљања и изградње институција, стабилности финансијског сектора, транспарентности и борби против корупције, те бољег функционисања тржишта рада. Друга транша може бити исплаћена најраније три мјесеца након прве, али најкасније у року од једне године након ратификације”, објашњено је “Независним” у Канцеларији Јохана Затлера, шефа Делегације и специјалног представника ЕУ у БиХ.

У Министарству финансија РС за “Независне” кажу да је РС потписала меморандум и Споразум о зајму за макрофинансијску помоћ ЕУ, али да процедура још није завршена у Дому народа БиХ. Истичу да ће, упркос кашњењу, РС одржати стабилност и наставити подршку здравственом сектору кроз алтернативне начине финансирања.

“У 2021. години предвиђена су подстицајна средства за повећање плата радника, суфинансирање инвестиционих улагања, обезбјеђивање повољних кредитних средстава кроз различите програме Владе РС, укључујући Инвестиционо-развојну банку и Гарантни програм РС”, појаснили су они.

Иначе, БиХ је била међу задњим земљама у региону и европском сусједству којима је ЕУ половином прошле године одобрила укупно три милијарде евра макрофинансијске помоћи, које су потписале меморандум. Прије нас, то су учинили Албанија, Црна Гора, Косово, Сјеверна Македонија, Молдавија, Грузија, Украјина и Јордан. Албанија је прије неколико дана повукла 90 од укупно 180 милиона евра колико јој је одобрено, јер је испунила потребне услове.

БиХ је укупно добила око 330 милиона евра, од чега је око 80 милиона у виду грантова, а остатак, односно прва транша од наведених 250 милиона евра, биће исплаћена у наредном периоду. Од ових 80 милиона евра, више од седам милиона је подијељено у виду опреме за здравствени сектор у БиХ, а недавно су у БиХ стигле и прве пошиљке вакцина из Ковакс механизма. ЕУ је разним установама у БиХ до сада доставила више десетина респиратора, рендген апарата, ЕКГ опреме, као и маске, тестове и другу опрему.