Јелена Флорјан, бивша инспекторка ПУ Бањалука осуђена је на годину дана затвора због узимања мита од тадашњег директора Средњошколског дома у Бањалуци Бранислава Видића.

Претходно је Флорјан са Тужилаштвом закључила споразум који је прихватио Окружни суд у Бањалуци који јој је данас изрекао пресуду.

Оптуженој је у казну урачунато вријеме проведено у притвору од 18. фебруара 2020. године до 17. марта 2020.године.

“Истом пресудом, на основу одредаба члана 77. Кривичног законика Републике Српске, оптуженој Ј. Ф. је изричена мјера безбједности забрана вршења позива, дјелатности или дужности послова полицијског службеника у трајању од 3 (три) године, рачунајући од дана правоснажности пресуде, с тим да се вријеме проведено на издржавању казне затвора не урачунава у вријеме трајања ове мјере”, наводе из Окружног Суда у Бањалуци.

Ненаду Грујићу (53), њеном колеги који је са Флорјановом оптужен да је узео 20.000 марака мита од Видића, поступак је раздвојен у односу на њу те ће му суђење почети испочетка.

Према оптужници, Грујић и Флорјан су као инспектори за привредни криминалитет, у фебруару прошле године од директора Средњошколског дома у Бањалуци Бранислава Видића тражили новчани износ од 30.000 марака како би обуставили истрагу коју су водили против њега по анонимној пријави.

Инспектори су Видићу рекли да наводно трпе притисак надлежних у вези пријаве против њега, те му предложили да надлежном тужилаштву поднесу лажну пријаву” која ће бити одбачена, као и да ће средити да се његово име “не појављује у медијима”.

Од Видића су заузврат захтијевали да плати 20.000 КМ, од чега је 10.000 КМ наводно требало ићи поступајућем тужиоцу, а по 5.000 КМ начелницима полицијских одјељења.

Остатак новчаног износа од 10.000 КМ је требао бити предат након што тужилаштво донесе одлуку повољну за директора Средњошколског дома.

Грујић је ухапшен након што је од Видића примио мито у означеним новчаницама.

Наиме, примопредају је пратила полиција у фебруару прошле године када је Видић на паркинг простору у близини бањалучког ресторана “Сирано”, предао Грујићу 20.000 КМ.

Током акције Видић је је пријавио прљаве инспекторе и учествовао у режираној предаји новца Грујићу, да би одмах након тога у договору са истражиоцима отишао у службене просторије ПУ Бањалука како би га Флорјанова саслушала у својству осумњиченог у истрази коју су оптужени против њега водили.

Она је током саслушања и ухапшена након чега је претресена и службена канцеларија коју су оптужени користили у ПУ Бањалука.

Поступак против оптуженог Грујића ће поново почети у јуну.