Настава у основним школама у Републици Српској одвија се уредно у учионицама, а данас је Републички штаб за ванредне ситуације одлучио да се ученици средњих школа и студенти врате у школске клупе, односно на факултете, од понедјељка, 19. априла.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић подсјетио је да сви ученици од првог до деветег разреда уредно похађају наставу у учионицама, са тим да су нижи разреди кренули 6. а виши од 12. априла.

– Процес наставе се одвија по редовном распореду од почетка школске године, у групама до 15 ученика уз поштовање свих предложених епидемиолошких мјера. Тренутно ниједан просветни радник у нашој образовној установи није у одсуству, а имамо око десет ученика који су у изолацији због контакта са лицима позитивним на вирус корона. Када се све цијелокупно сагледа и узме у обзир да школу похађа 851 ученик, епидемиолошка ситуација је повољна. Надам се да ће такво стање остати и да ћемо крај школске године дочекати у школским клупама без прекидања – истакао је Рајић.

Овај период године је у Основној школи био веома активан када су у питању ваннаставне активности, у првом реду такмичења. Због одвијања наставе онлајн и смањења социјалног контакта бројна такмичења су отказана или одгођена.

– Задржана су само она такмичења која у свом редовном процесу имају виши ниво од републичког, као што је државни и интернационални. То су такмичења из математике, физике и информатике која су помјерена и одржаће се у мају – казао је он.

На питање да ли ће бити прољећни распуст, Рајић је одговорио да прошле године он није реализован зато што је настава у основним школама у Српској била обустављена на четири дана, међутим, ове године нема потребе за тим јер није било изостанака у одвијању наставе.

Средњошколски центар „Василије Острошки“ из Сокоца спремно ће дочекати повратак својих ученика у понедјељак, потврдио је директор Мирослав Максимовић.

– Учионице су сређене и извршена је њихова дезинфекција. Најављена је помоћ од Министарства просвјете и културе РС у дезинфекционим средствима, која треба да буде преузета у Бања Луци. Располажемо и са довољном количином угља, јер због ниских температура, морамо продужити сезону гријања – поручио је он.

Настава се у посљедњих неколико седмица одвијала онлајн, а комуникација између професора и ученика електронским путем.

– Имали смо уредно одвијање наставе уз праћење распореда школског плана и програма, али ти није као жива ријеч у учионици. Ипак и поред тога, задовољни смо оствареним резултатима – закључио је директор Максимовић.

Такође, став и Максимовића је да ће бити одржан прољећни распуст у седмици пред највећи хришћански празник – Васкрс, али се чека потврда од ресорног министарства.