Израелци више не морају носити заштитне маске на отвореном, што је још један знак да је врхунац епидемије, након интензивне кампање вакцинисања у земљи прошао.

На улицама у недјељу ујутро пролазници су били већином без маски.

У затвореним просторима гдје се долази у контакт с особама изван властитог домаћинства, потребно је носити маску, али стручњаци мисле да би за мјесец дана и та обвеза могла бити укинута након пада броја заражених у земљи.

У недјељу је први пут у годину дана већина школа била отворена, а у учионицама су маске обавезне.

Захваљујући брзој кампањи вакцинисања број заражених ковидом-19 је пао. Број тренутно теже обољелих је 200, док их је крајем јануара било 1200.

Око 5.3 милиона становника од укупно 9 милиона, примило је најмање једну дозу Pfizer/BioNTechove вакцине. Близу 5 милиона људи је примило двије дозе.

Ипак, кампања вакцинисања је стагнирала и још је око 1 милион невакцинисаних Израелаца старијих од 16 година.

Стручњаци упозоравају да земља још није успјела постићи колективни имунитет.

Отварање граница

Након мјесеци забране путовања и једне од најбржих кампања вакцинисања на свијету, Израел сада жели пустити туристе у земљу, уз доказ да су вакцинисани против коронавируса.

Тај план требао би се почети реализовати 23. маја.

Израел се готово потпуно затворио након избијања пандемије, а будући да је туризам важна грана привреде, влада полако попушта рестрикције након знатног напретка у програму вакцинисања и пада броја нових инфекција и тежих случајева ковида-19.

Друштво се у Израелу већ почело отварати и грађани који су добили двије дозе вакцине или они који су пребољели ковид-19 могу у позоришта, музеје или хотеле.

Неки тврде да је таква одлука дискриминишућа према онима који су изабрали не вакцинисати се или онима који се не смију вакцинисати из здравствених разлога.

Вакцинација дјеце

Израел би у мају могао почети с вакцинацијом дјеце у доби од 12 до 15 година, објавиле су тамошње здравствене власти након што су компаније Pfizer и BioNTech објавиле да је њихова вакцина против ковида-19 сто посто учинковита код тог узраста.

Вакцина америчког Пфизера и њемачког БиоНТецха била је прва која је одобрена на Западу крајем 2020., а у Израелу и другим државама користи се за особе старије од 16 година.

Студија у коју је укључено 1.2 милиона људи у Израелу, гдје је више од половине од 9.2 милиона становника примило двије дозе, показало је да је вакцина ова два произвођача 94 посто ефикасна.

Стопостотна ефикасност

У сриједу су двије лабораторије објавила да су клиничка истраживања проведена на 2260 дјеце између 12 и 15 година старости у САД-у показале „учинковитост од 100 посто“.

„Чекамо одобрење Америчке агенције за лијекове (ФДА)“, рекао је у четвртак Нахман Ацх, израелски координатор борбе против вируса, за радио Кан.

„О томе ће разговарати наш тим за вакцинацију. Требат ће још неколико седмица, мјесец до два“, додао је.

Дјеца су под мањим ризиком од тежих облика ковида-19, а млађи од десет година га и мање шире, па њихово вакцинисање није био приоритет, пише агенција Франц Прес.