Фото: Бојан Д.Тошић

Празничним богослужењем и свечаном литијом вјерника, Храм Светог пророка Илије у Сокоцу је обиљежио Лазареву суботу – Врбицу.

Испред храма „Романијске Лазарице“, уочи вечерње службе освештани су млади врбови прутићи и подијељени вјерницима и дјеци која су од њих плела вјенчиће и стављали их на главу, док их одрасли носе кућама и украшавају кандила и иконе.

Фото: Бојан Д.Тошић

Свештенство Црквене општине Соколац поздравило је све присутне вјернике и изразило велико задовољство због присуства најмлађих у дану који је најавио празник Цвијети.

– Сутра прослављамо свечани улазак Господа Исуса Христа у град Јерусалим. Полако се припремамо за Велику седмицу, која претходи Васкрсењу Христовом, када се сјећамо страдања Христовог, а онда, у Свети недјељни дан, прославићемо празник над празницима – дан Христовог Васкрсења – поручили су свештеници у бесједи након литије.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, обиљежавање Врбице није било као претходних година, када су учествовали малишани соколачке Установе за предшколско васпитање и образовање, али и поред тога, дошао је велики број дјеце са родитељима и тако уљепшао свечану литију.

Фото: Бојан Д.Тошић

Српска православна црква и православни вјерници данас славе Лазареву суботу која је посвећена успомени на Васкрсење Лазарево и улазак Христов у Јерусалим. Васкрсење Лазарево је посљедње чудо Христово пред Недјељу страдања, смрт и Васкрсење. Христа су при уласку у Јерусалим дочекала и свечано поздравила дјеца, због чега су дјеца и најбројнија у обиљежавању овог великог хришћанског празника.

Обиљежавањем овог празника, дјеци се од малих ногу усађује љубав према Богу, Цркви и свим празницима.