Петогодишњи дјечак који је једини преживио страшан пад жичаре у Италији при чему је погинуло 14 особа, међу којима су били и његови родитељи, прво кад се пробудио из коме у болници у Торину питао је: „Гдје су ми мама и тата?“

Еитан Биран чудом је остао жив након трагедије у Алпима, али његови отац и мајка, као и млађи брат и прадјед и прабака нису били те среће.

Храбри дјечак читаве седмице налази се на јединици интензивне његе но већ сада дише без помоћи апарата, иако отежано говори.

Када се пробудио дјечјој болници Регине Маргхерита, крај њега је била његова тетка Аја (41). Прво је рекао да га боли грло, а онда ју је упитао гдје се налази и зашто је она крај њега.

Није познато је ли му већ откривено да његове мајке Тал (26) и његовог оца Амита (30), као ни двогодишњег брата Тома, прадједа Јитзака Коена (81) и прабаке Барбаре Конински (71) више нема.

„Понекад Еитан пита за своје родитеље, али с њим је читаво вријеме његова тетка“, казао је шеф болнице Ђовали Ла Вале.

Маленом дјечаку многи остављају поконе, а три породице понудиле су се да га удоме након трагедије.

Три особе су притворене у затвору у Вербанији, укључујући шефа жичаре Луиђија Неринија (56) и његове колеге Габриела Тадинија и Енрика Пероћија, а осумњичени су да су скривили пад кабине жичаре Стреса-Моттароне у италијанској регији Пијемонт, односно да су намјерно оставили „виљушку“ која служи за механичко деактивирање сигурносне кочнице кабине. Ако им се докаже кривица пријети им казна затвора од 30 година.

„За све сам ја крив“, казао је у четвртак Тадини и објаснио да је оставио виљушку како би избјегао кашњење жичаре. Али истражитељи тврде како су деактивацију кочница одобрили његови искуснији колеге Нерини и Пероћо.

Сва тројица признала су што се догодило, а наводно то није било први пут да су тако што учинили.

Еитан је претрпио торакалну и трбушну трауму, као и преломе удова, током трагичног инцидента прошле седмице, а и још увијек је у критичном стању, а уз њега су у болници његови тетка, дјед и бака.

Тијела његових родитеља, брата, прадједа и прабаке пребачени су авионом из Милана у Израел, а у четвртак су сахрањени и у Авиелу.

Несрећа се догодила тик након што је Италија попустила мјере ограничења везане уз пандемију корона вируса и отворила своја врата туристима.