Планинарски дом на Романији / Фото: Свјетлана Рајиц

Планинарско друштво „Гласинац“ из Сокоца у посљедњих пар година постало је окосница промоције и развоја туризма на планини Романији. Добар рад планинара, препознало је и локално предузеће Д.О.О „Оногошт“ које ће финансирати изградњу помоћног дрвеног објекта у близини планинарског дома „Црвене Стијене“. Ријеч је о брвнари која ће друштву користити за продају сувенира и изнајмљивање планинарске опреме.

Ланац трговина Д.О.О. „Оногошт“ ове године слави 25 година постојања, те је у склопу бројних акција током овог мјесеца покренуо акцију продаје биоразградивих кеса, а дио прихода од продаје биће преусмјерен за изградњу поменуте брвнаре. Вриједност радова је око 4.000 КМ, а радови почињу у току наредног мјесеца.

Дванаест година вриједног и преданог рада чланова овог спортског удружења све више постаје препознатљиво у друштву. Број чланова сваким даном расте, а труд и рад препознат је од стране локалне заједнице и привредних субјеката са подручја општине Соколац. У току свог вишегодишњег рада, друштво је захваљујући ентузијазму чланова успјело да изгради планинраски дом „Црвене Стијене“ на Романији, уреди стазу са ски лифтом за дјецу, маркира, обиљежи и уреди планинарске стазе и успјешно организује походе и такмичења у планинарској оријентацији.

Рад планинара више пута је награђиван, а друштво је постало препознатљиво и ван оквира наше земље. Помоћ добрих људи, љубитеља природе и планине Романије, сваким даном је већа. Општина Соколац путем пројекта Виа Динарика обезбиједила је средства за прикључак воде и уређење мокрог чвора у планинарском дому, а недавно је покренута и акција изградње мобилијара за дјецу на Романији која је наишла на добру реакцију код становника Сокоца, који су личним донацијам помогли изградњу истог.

– Позвали би и остале привредне субјекте са подручја наше локалне заједнице да слиједе примјер наших пријатеља из Д.О.О. „Оногошт“. У току је и изградња дјечијег забавног парка „Црвене Стијене“ на Романији па би свака помоћ добродошла, истичу у ПД „Гласинац“.

У наредном периоду планирају да ураде кружне стазе кроз Романију које ће инспирисане хајдуцима носити име „Хајдучке стазе” или „Вија Хајдучија” по узору на све популарнију Вија ферату. Замишљено је да три стазе различите дужине прате кретања хајдучких чета, те да кратка стаза носи име малог Радојице, средњег дијетета Грујице, а дуга Старине Новака.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.