Хрватски премијер Андреј Пленковић дао је у суботу, путем видео-конференције Савјета Владе Хрватске за Хрвате изван Републике Хрватске, своју подршку Хрватима који не живе у Хрватској, казавши притом како су Хрвати из БиХ посебно важни за Владу и хрватски народ.

Пленковић је подсјетио у свом обраћању да је Влада уважила једну од главних препорука Савјета, измјену Закона о држављанству, што је омогућило лакше стицање хрватског држављанства, што сматра важним “како би се млађе генерације укључиле у корпус хрватских држављана и на тај начин дале свој допринос развоју домовине”, пренио је Клиx.ба.

За Хрвате у Босни и Херцеговини рекао је како су конститутивни народ и најбројнија хрватска заједница изван Хрватске, посебно важна за Владу и за цијели хрватски народ.

“И ми ту приврженост потпори Хрватима у Босни и Херцеговини континуирано понављамо и доказујемо, не само свесрдном политичком подршком која је темељно питање наше активности према Босни и Херцеговини већ исто тако и бројним пројектима који се проводе између Хрватске и Босне и Херцеговине, особито кроз програме сарадње”, исказао је Пленковић.

Споменуо је притом улагања у мостарску болницу, Свеучилиште у Мостару, подршку Хрватском народном казалишту у Мостару, те подршку низу пројеката диљем Босне и Херцеговине, било да је ријеч о територију Федерације БиХ или о Хрватима у другим дијеловима земље, преноси Хина.

Четврта Сједница другог сазива Савјета Владе РХ за Хрвате изван Републике Хрватске одржала се 4. и 5. јуна 2021. године у пет засебних видео састанака, а матично административно-сервисно мјесто је Конгресни центар Националне и свеучилишне књижнице (НСК) у Загребу.

Подршку Хрватима који не живе у Хрватској путем видео-конференције Савјета дао је и хрватски предсједник Зоран Милановић.