Самит процеса сарадње у Југоисточној Европи показао је да су страни инвеститори заинтересовани за улагања. Турска је са још неколико земаља једна од највећих у БиХ.

На примјеру изградње једног од најважнијих и највећих инфраструктурних пројеката, ауто-пута који би Сарајево повезао са Београдом БиХ се није показала проактивним партнером. Док се почетак градње ауто-пута који ће се надовезати на већ постојећу мрежу чека, Србија и то о сопственом трошку, увелико гради мост преко Раче који је спаја са БиХ.

– Поручујем људима у Вишеграду, Рогатици, Сокоцу, Палама и Источном Сарајеву да ће у наредних пар седмица долазити наше екипе да рјешавају проблеме иновинско-правних односа како бисмо очистили ту трасу и чим ријешимо проблеме са финансирањем са турским партнерима кренућемо одмах да градимо и трасу – рекао је Додик.

Управо градња ауто-пута, вјерује се, могла би да буде мотив инвеститорима за додатна улагања. Вјерује се да би могла да повећа и спољнотрговинску размјену. Са Турском БиХ биљежи дефицит. У прва четири мјесеца Турска је у БиХ увезла робу вриједности од 303 милиона КМ, БиХ у Турску ни пола од тога, око 120 милиона.