Фото: Бојан Д.Тошић

Из Дома здравља “Др Љубомир Ћеранић” у Сокоцу упозоравају да је број особа са стомачним вирусом од почетка мјесеца у порасту и да грађани воде рачуна о хегијени и исправнoсти намирница које конзумирају. Директорица Дома здравља, доктор педијатар Адријана Станар, каже да је протеклих дана велики број грађана тражио помоћ због поменутих тегоба. Број пацијената са препознатљивим симптомима је повећан, јер високе температуре погодују ширењу вируса. Такође, практиковањем неких основних савјета можете на вријеме спријечити настанак здравствених тегоба узрокованих врућином и високим температурама.

– Ротавирусне инфекције долазе до експресије у љетном периоду и доводе до гастроинтестиналних тегоба и симптома, као што су: мучнина и повраћање, дијареја праћена повишеном температуром, боловима у трбуху / грчевима и губитком апетита. У посљедњих неколико дана највише нам се јављају млађи пацијенти из вртића, пар њих је чак и хоспитализовано, јер се у колективу најлакше преноси вирус. Зато је неоходна редовна хигијена руку, те излолација дјетета из групе како не би дошло до ширења. Уколико дође до испољавања симптома, родитељи морају да воде рачуна о исхрани која укључује пробиотик и строгу дијету без шећера и млијечних производа – навела је Станар и додала да уколио се јави профузно повраћање и дијареја више од шест пута дневно да се пацијент одмах јави породичном љекару како би се процијенило стање организма и хидрације те да ли је потребно интравенозно рехидрирати дијете.

Екстремне температуре такође могу изазвати здравствене тегобе код било које особе, али су одређене групације становништва посебно осјетљиве на ове временске „неприлике“. То су прије свега мала дјеца, старије особе, труднице, особе са прекомјерном телесном тежином, као и особе обољеле од кардиоваскуларних, цереброваскуларних, респираторних, шећерне болести и других хроничних болести.

– Изразито високе температуре, којима смо током последњих дана често изложени, представљају озбиљну пријетњу по здравље. Према препорукама Института за јавно здравље Републике Српске, познате су мјере заштите од сунца. Не препоручује се боравти на отвореном од 11 до 16 часова. У случају изласка напоље неопходно је користити креме са заштитним фактором. Осим ових мјера неохподна је и хидратација, као и адекватна исхрана. Потребно је конзумирати што мање масне и слане хране, а више свјежег воћа и поврћа. Уколико ви или неко од ваших ближњих осјети главобољу, мучнину, вртоглавицу, добије нагон за повраћањем, а боравили сте на сунцу дуже времена, потребно је јавити се љекару- додаје она.

Према њеним ријечима са стабилизацијом епидемиолошке ситуације у наредном периоду у соколачком Дому здравља у договору са директором болнице „Србија“ у Источном Сарајеву Небојшом Шешлијом, опет ће бити успостављена конститутивна специјалистичка сарадња.

– Специјалиста оториноларингологије ординираће у Дому здравља сваког понедељка у 12 часова. Прегледе код хиругра, пацијенти ће моћи заказати сваког уторака код породичног љекара, док ће четвртком прегледе врши пнеумофтизиолог. Остало је да се усагласе термини око доласка уролога и интернисте. Све додатне информације пацијенти могу добити од тимова породичне медицине.

Како је навела директорица Станар, 3. јула у Дому здравља на Сокоцу вршиће се бесплатни прегледи за грађане захваљујући активностима недавно формираног Завичајног удружења “Романија”.

Ординираће, начелник неурохирургије на Војно-медицинској академији /ВМА/ Љубомир Минић, специјалиста оториноларингологије са ВМА из Београда Душан Бијелић, специјалисте гинекологије и акушерства Сандра Станић и специјалиста гинекологије и акушерства Драгана Миловановић, обје са Клиничко-болничког центра у Земуну.