Завичајно удружење „Романија“ у Београду за веома кратко вријеме од оснивања заживјело је толико да може организовати више акција којим ће помагати грађанима ове регије у области здравства, културе и спорта, па ће ускоро услиједити бројни такви потези, изјавио је Срни предсједник удружења Винко Пандуревић.

Он је напоменуо да су, у сарадњи са еминентним медицинским стручњацима из Београда, прије четири дана обезбиједили бесплатне прегледе за пацијенте са Хан Пијеска, Пала, Рогатице и Сокоца у соколачком Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ захваљујући спонзорима и хотелу „Златни бор“.

„Наишли смо на велико разумијевање доктора Душана Бијелића и Љубодрага Минића са Војномедицинске академије из Београда и докторица Сандре Станић и Драгане Миловановић са Клиничко-болничког центра у Земуну, мојих пријатеља и људи који осећају овај крај као свој и желе да нам помогну“, навео је Пандуревић.

Према његовим ријечима, појединац тешко сам може помоћи свом родном крају, али окупљени у удружење могу учинити много да помогну развоју завичаја, у коме због низа околности нису довољна искоришћена природна богатства и предности нетакнуте природе.

Он очекује да ће и убудуће Завичајно удружење „Романија“ покретати сличне акције, али и активности везане за спорт и културу, кроз које ће бити унапријеђена сарадња људи из Републике Српске и Србије „које везује исти крајичак неба“.

„Ових дана припремамо се за организован одлазак више десетина дјеце старости до 14 година на фудбалску утакмицу `Црвене звезде` за квалификације у Лиги шампиона и надам се да ће то бити успешно реализовано“, истакао је Пандуревић.

Он је подсјетио да су процјене да у Београду живи од 10.000 до 15.000 људи који су поријеклом са Романије, и то им даје наду да ће недавно основано удружење бити „завичајна спона“ која ће повезивати Романијце у добру и злу кроз здравство, спорт, културу и остале сегменте друштвеног живота.

Пандуревић је најавио организовање акције за набавку санитетских средстава неопходних у локалним домовима здравља и активности којима ће удружење у сарадњи са локалним управама радити на добробит људи који живе у овим крајевима.

Координатор Завичајног удружења „Романија“ за подручје Српске и Сарајевско-романијске регије Милан Јоловић Легенда рекао је Срни да су активности бесплатних прегледа у соколачком Дому здравља организоване да би се унаприједила превентивна заштита, те захваљујући његовим пријатељима- спонзорима ових акција, омогућио бесплатан преглед пацијентима код врхунских српских стручњака из Београда.

„Планирали смо још један долазак доктора специјалиста гинекологије и акушерства, јер је пријављен велики број заинтересованих за овај преглед, те доктора специјалисте из области кардиологије због забрињавајуће великог броја пацијента са проблемима изазваних хипертензијом“, најавио је Јоловић.

Завичајно удружење „Романија“ основано је средином маја у Београду, у складу са специјалним везама које треба да његују Србија и Републике Српска.

Удружење окупља људе поријеклом са Сокоца, Пала, Хан Пијеска и из Рогатице, али је отворено и за друге који воде поријекло са Романије.

На Оснивачкој скупштини за предсједника овог удружења изабран је генерал у пензији Винко Пандуревић, по рођењу Сокочанин, а за координатора овог удружења за простор Српске и посебно за Романијску регију/општине Пале, Соколац, Хан Пијесак и Рогатица/ пуковник у пензији Милан Јоловић Легенда, одборник у Скупштини општине Соколац.