Фото: Ј.Ћајић

Дрина као кичма која спаја два дијела српског народа никад не смије да буде граница него мост који нас спаја, закључено је јуче на састанку који је одржан у кабинету предсједника Скупштине општине Соколац Сретка Марјановића ком су присуствовали Миодраг Капор, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и борачка питања Републике Србије и Милан Јоловић, одборник у Скупштини општине Соколац и пензионисани пуковник Војске Републике Српске.

Према ријечима Миодрага Капора, циљ састанка је покретање иницијативе о бољој сарадњи борачких удружења и подизању животног стандарда бораца са обје стране Дрине.

– Идеја је да видимо како можемо заједничким снагама борачке организације, локалне самоуправе и министарства да направимо кораке који ће допринети подизању животног стандарда, упознавању и дружењу бораца са обе стране Дрине. Оно што је по мени најважније је да у цео тај процес укључимо омладину и да их научимо да се сећају својих предака, да негују традицију и да поштују то што су преци учинили за све нас.

Министарство Републике Србије и Министарство за борачка питања Републике Српске имају одличну сарадњу и ми смо на том нивоу већ направили низ корака. Сматрамо да постоји јако пуно простора у заједничком раду борачких организација са једне и друге стране, а за то је кључна помоћ локалних самоуправа, рекао је Капор.

Фото: Ј.Ћајић

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић сматра да ће удруженим радом лакше доћи до ријешења проблема борачке популације.

– Потрудићемо се да покренемо иницијативе које смо дефинисали на састанку. У наредних тридесет дана биће организован званичан састанак Борачке организације општине Соколац са једном од борачких организација из Србије. Једна од идeјa је и зближавање дјеце породица борачке популације. Циљ ове сарадње је да Дрина не буде препрека већ мост сарадње јер борци с обје стране Дрине имају исте проблеме, и мислим да ћемо их заједнички лакше ријешити, истакао је Марјановић.

Иницијативе о бољој сарадњи између Борачких организација Републике Српске и Србије, за циљ имају ријешавање питања борачке популације и подизање животног стандарда бораца са обје стране Дрине.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.