Фото: Сретен Митровић

Традиционални „Илиндански сабор“ код цркве Светих апостола Петра и Павла на Борикама, у општини Рогатица, уз Светог пророка Илију – Илиндан, 2. августа, одржаће се и ове године. Сабор ће трајати два дана и тим поводом, под покривитељством општине Рогатица, као и ранијих, нормалних година, уприличено је низ различитих манифестација.

Почеће у суботу, 31. јула, већ традиционалним једнодневним „дјечијим играма без граница“ у организацији Дјечијег вртића „Бамби“ из Рогатице. Циљ је, рекоше у Одбору Сабора, да се окупи што више дјеце из свих дијлова општине да у дјчијим играма и пјесмама проведу тај дан на боричком сунцу и ваздуху обогаћеним мирисом четине и смоле стољетних боричких борова, по којим су, легенда казује, и саме Борике добиле име.

Вече уочи и јутро на сам Илиндан биће у знаку богослужења у овдашњој цркви.

Послије јутарње свете литургије, која почиње у 9 часова, обавиће се паљење свијећа задушница, полагње цвијећа и вијенаца на споменик у кругу црквене порте, који чува успомене на 81 погинула борца и 10 цивилних жртва посљедњег Одбрамбено-ослобоилачког рата са подучја Мјесне заједнице Борике, чија територија се простире од Сјемећа до Рађеића и Татинице и Старог Брода до Загајева и других села која граниче са општином Соколац.

Такмичење за избор најљепшег славског колача, које из године у годину иззива све веће интересовање, одржаће се и ове. Носилац акивности је Општинска туристичка оргнизација и сви зинтедресовни могу се њјима обртити.

Након тога слиједи вријеме спорта и традиционално нароно весеље. Биће ту фудбала, атлетике у виду скока у даљ и вис, бацања кугле и камена с рамена, навлачења конопца , пјешачких и коњских трка босанско-брдских и коња арапск пасмине. Побједници у свим дисциплинсма биће новчно награђени, а народно весеље подржаваће познта естрадна имена народне музике.