Планинари Соколачког Гласинца данас обиљежавају дванаест година од оснивања друштва. За више од једне деценије постојања иза њих су значајни резултати на свим пољима од рјешавања статусних питања, преко организације спортских такмичења, планинарских похода, до акција на уређењу и маркирању планинарских стаза.

Највећи успјех друштва у минулом периоду, јесте изградња планинарског дома Црвене стијене на локацији Надроманија, који сваким даном поред чланова друштва привлачи велики број гостију из разних крајева.

Такође, планинари могу да се похвале и учешћем у пројкету „Уживај у Сарајевско – романијском региону“ у склопу кога је на Црвеним стијенама изграђена Виа ферата „Соколов пут“. Посљедњих годину дана Виа ферата је постала права туристичка атракција на Романији, која привлачи велики број туриста, љубитеља адреналинског спорта.

Једна од најзначајнијих активност Планинарског друштва Гласинац, која је недавно, након више од пет година упорности чланова и локалне заједнице, кренула са реализацијом, јесте проглашење локалитета Црвене стијене заштићеним подручјем. Овом Иницијативом планирана је заштита видиковаца , планинских масива преко 1.400 м.н.в. и извори питке воде.

Предан и одговоран рад овог друштва препознала је шира друштвена заједница. Општина Соколац, Града Источно Сарајево, ЈПШ “Шуме РС, Шумско газдинство „Романија“, као и привредници са подручја цијеле регије помажу планинарима у реализацији нових идеја.

Оно на чему се тренутно ради јесте изградња брвнаре и дјечијег забавног парка и мобилијара у близини планинарског дома на локацији Надроманија.

– Планинарско друштво Гласинац успјешно дјелује дванаест година. Својим радом и залагањем планинари су урадили много за промоцију планинског туризма. Овог љета у припреми смо новог садржаја, а то је изградња дјечијег забавног парка „Црвене стијене“, све у жељи да се настави масовно окупљање на нашој планини и да се повећа тренд раста туристичког развоја на Романији. Такође, општина Соколац, нашла се у десет општина на подручју Виа Динарике, на којој ће бити постављено магично пењалиште, а наше друштво је у пројектном тиму. Локација на којој ће бити изграђено пењалиште су Црвене стијене, а по пројекту ће бити постављено 30 пењачких смјерова, тако да је пред нама много активности , истакла је Вера Мијатовић секретар ПД „Гласинац“.

Мијатовићева је додала да друштво дугује захвалност начелнику општине Соколац Миловану Бјелици, који је имао разумјевања за пројекте од којих су планинари имали директну корист, као што је нпр. програм Виа Динарика путем кога се финансира дио радова на планинарском дому, а врши се и промоција планинарског друштва и туризма на Романији.

Планинарско друштво „Гласинац“ поводом дванаесте годишњице друштва, у суботу 31. јула, организоваће камповање са ноћењем на Романији. Локација на којој ће бити камповање је Краципоље, шест километара удаљено од планинарског дома. Заинтересовани за камповање могу да се пријаве путем фејсбук странице Друштва – Планинарско друштво Гласинац.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.