У организацији Народне библиотеке Соколац у порти храма Романијске Лазарице синоћ је одржано пјесничко вече на ком су своје стихове говорили књижевници и пјесници Милутин Савчић из Хан Пијеска, Војин Остојић из Братунца и Аћим Тодоровић из Власенице.

Директор Народне бибилиотеке Божица Јанковић се нада да ће ово пјесничко дружење прећи у традицију.

– Велики број публике на овој манифестацији показао је да су се наши суграђани ужељели културних садражаја. Поред наших истакнутих књижевника који су говорили углавном родољубиву поезију, програм су обогатили и млади Сокочани, фрулаш Младен Ћеранић и вокална солисткиња Исидора Боровчанин. Свим присутним је пријало ово пјесничко вече које желимо да организујемо и у наредним годинама, да постане Илинданско дружење са богатим и садржајним програмом, рекла је Јанковићева.

Пјесник Војин Остојић је истакао да његује традиционалну српску исконску поезију.

– Старије генерације писаца још увијек гаје ову врсту поезије, док млади пјесници пишу нову поезију без риме. Сматрам да туђе треба поштовати али да своје никада не смијемо заборавити. На специфичан начин говорим поезију и уживам у тим тренуцима. Надам се да ћемо и у будућности да се окупљамо и дружимо, да чувамо од заборава нашу традицију, културу, писмо и српске обичаје, додао је Остојић.

Књижевник и пјесник Аћим Тодоровић сматра да су са ове књижевно-духовне вечери послали снажне поруке српском народу.

– Стихови које смо говорили поучни су у смислу опоравка наше вјере и духовности у смутним временима ерозије нашег друштва. Пјесници су на одређен начин увијек ти који имају и храбрости и снаге да кажу поруке српском народу, а као и велика пјесничка имена прије нас, ми се трудимо да то радимо данас, истакао је Тодоровић.

Организацију пјесничке вечери помогли су Скупштина општине Соколац и Црквена општина Соколац.