Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске, активно врши припреме за штампање уџбеника за основне и средње школе, који су усклађени са важећим наставним програмима и који ће знатно допринијети квалитету образовања.

Руководилац Oдјељења за дигитализацију и информисање у Заводу Дејан Керлета, истакао је да се чека још неколико наслова да буду готови, док се велики број уџбеника већ може наћи у књижарама.

– Након пандемије вируса коронa, враћамо се нормалним токовима рада. Бројне су активности и пројекти на којима радимо. За основну школу припремљени су нови уџбеници међу којима је математика за трећи разред, читанка за шести и седми, те српски језик и језичка култура за шести, осми и девети разред основне школе – навео је он.

Керлета је рекао да за средњу школу Завод има неколико нових наслова који су одобрени за кориштење у настави. Ријеч је o географији за први разред гимназије, читанка и књига из физике за други, те енглески за трећи разред гиманзије.

– За разлику од претходних година, када није било интересовања за штампање малих тиража стручних уџбеника за једно или два одјељења, овај пут су домаћи аутори узели учешће на конкурсима, тако да коначно имамо књиге у нашем издању. Ријеч је о књигама „Теорија форме“, „Банкарско пословање“ и бројним другим, међу којима су се нашле читанка и економија за други разред средње школе – истакао је Керлета и додао да су то све значајни наслови у њиховој продукцији који ће помоћи у даљем образовању.

Влада Републике Српске усвајањем Информације о реализацији пилот пројекта дигитализације садржаја једног уџбеника, донијела је одлуку о поступању у складу са дигиталним императивима и пробном увођењу дигиталне платформе у школе.

У складу са тим, а на основу одлука ЈП „Завод за уџбенике и наставна средства”, Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, формирана је интерресорна радна група која ради на изради електронских садржаја.

– Процес дигитализације уџбеника је пројекат на који смо посебно поносни. Прво смо радили на географији за шести разред, а касније на приједлог ресорног министарства почели смо са припремом садржаја за прва три разреда основне школе. Ријеч је о говору изражавања, књигама моја околина, док је математика за други разред дигитализована. Тако да све иде својим током уз појашњење да дигитални представља садржај који прати стандардни штампани уџбеник – закључио је Керлета.

Поменути пројекат дигиталне платформе који олакшава процес разумјевања градива до сада је наишао на позитивне критике.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.