Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске омогућио је и ове године олакшице и куповину уџбеника за основну школу, школског прибора и ђачких торби на рате. Како нам је рекао портпарол Завода Дејан Керлета, свједоци смо поскупљења на свјетском тржишту тако да је промјена цијена била неминовна.

• С обзиром на ситуацију на тржишту те свакодневни раст цијена енергената и репроматеријала, били смо приморани иако смо покушали да до тога не дође повећати цијене. Сагледали смо све параметре приликом доношења одлуке и на крају морали повећати цијене за неких 30 одсто. Али, опет морам нагласити да и са овим поскупљењима у поређењу на регион имамо најјефтиније уџбенике – појаснио је Керлета.

Олакшице које Завод нуди, односе се на куповину књига на рате, која се може обавити у свих 20 књижара Завода за уџбенике и наставна средства од десетог маја до десетог августа.

• Свјесни смо чињенице да је септембар стресан по свим питањима за родитеље који требају опремити једног или више школараца, зато је наша прва опција: куповина на четири рате, гдје било који суграђанин може уз своју личну карту обавити куповину књига. Затим, ту су олакшице за власнике „Поносне картице“ односно родитеље са троје или више дјеце, који од првог јуна могу остварити одређене попусте. И на крају сва предузећа, синдикалне организације са нашим представницима могу потписати посебне уговоре о сарадњи те се може вршити отплата у 12 мјесечних рата. Тако да морам рећи да родитељи користе ове погодности јер нова школска година не представља само куповину књига – рекао је он.

Влада Републике Српске од 2007. године дијели комплете књига за ученике првих и других разреда у свим општинама. Прошле године бесплатне уџбенике добили су и школарци који крећу у трећи и четврти разред.

• Ја се искрено надам да ће се овај тренд задржати као прошлих година. Морам похвалити и све већи број локалних заједница и градова који финансирају књиге за своје основце.

Завод је расписао конкурс за 33 нова уџбеника, у току је процедура одобравања нових рукописа и промјена које су усклађене са новим планом и програмом.

• У поступку процедуре одобравања учествује више институција, чије одобрење и мишљење чекамо. Надамо се да ће из Министарства просвјете и културе до краја јуна стићи информација о свим новим уџбеницима који ће се користити у наредној школској години – закључио је портпарол Завода Дејан Керлета.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.