Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево сутра ће радно обиљежити 29 година постојања.

Већ 29 година под мотом “У служби знања!” Завод за уџбенике и наставна средства успјешно припрема и објављује уџбенике и наставна средства, као и осталу документацију за скоро све нивое образовања.

У саопштењу Завода истиче се да су и ове школске године успјешно одговорили на потребе тржишта и благовремено обезбиједили све неопходне производе.

Упоредо са издавањем штампаних уџбеника, Завод успјешно реализује процес дигитализације уџбеничких садржаја, којим се од ове године могу користити и ученици прва три разреда основне школе. Већ је у употреби “Прва књига”, а током наредне седмице постепено ће бити доступни и садржаји за остале предмете.

Завод данас, поред зграде управе, послује и у пет пословних центара – Требиње, Источно Сарајево, Бијељина, Добој и Приједор, те у 20 малопродајних објеката, књижара.

У наредном периоду Завод за уџбенике и наставна средства учествоваће на значајним сајмовима књига у Бањалуци и Београду, гдје ће представити своја најбоља издања у различитим категоријама.

На Сајму књига у Бањалуци, 16. септембра, Завод ће додијелити књижевне награде “Златна сова” и “Совица”, те представити награђене романе.

“Пред нама је још много изазова и добрих пројеката које ћемо, надамо се, успјешно реализовати и сљедеће године наш тридесети рођендан дочекати у бољим епидемиолошким околностима и свечано га прославити са нашим суграђанима”, поручују из Завода.

Завод за уџбенике и наставна средства основан је одлуком Владе Републике Српске 4. септембра 1992. године под називом Републички издавачки завод “Просвјета” Сарајево. Од 29. септембра 1994. године наставио је пословање под називом Јавно предузеће Завод за уџбенике и наставна средства Сарајево.

Године 2007. извршено је усклађивање са Законом о јавним предузећима и Законом о класификацији дјелатности, те од 27. априла 2007. године нови назив и организациони облик Завода гласи Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево.

Завод је од оснивања неколико пута мијењао сједиште. Прво сједиште било је на Илиџи, затим у Бијељини, те на подручју тадашњег Српског Сарајева. Сједиште Завода данас је у Источном Новом Сарајеву, на адреси Зорана Цвијетића 58.