Талибани су касно синоћ подигли заставу на предсједничкој палати у Кабулу, јавила је телевизија Ал Џазира.

Катарска телевизија емитовала је раније снимак на којем се види како талибански команданти и војници славе побједу у ходницима и резиденцијама и канцеларији предсједника Авганистана Ашрафа Ганија, који је напустио земљу.

Талибани су саопштили да су преузели одговорност за безбједност предсједничке палате, преноси Тасс.

Талибани су преузели и контролу над главним сједиштем државне телевизије, одакле су се уживо обратили грађнаима.

Њихове јединице су почеле да пристижу у Кабул из других дијелова Авганистана.

Извор агенције Тасс у главном граду Авганистана рекао је да се на улицама повремено чују пуцњи и да се користи тешко наоружање.

Према његовим ријечима, чују се и експлозије, али су информације о догађајима у граду оскудне јер је препоручено да се куће не напуштају.

Извор је додао да војни транспортни авиони, највјероватније амерички, отприлике сваких 50 минута узлијећу са аеродрома у Кабулу.

Талибани су саопштили да контролишу цијелу територију Авгианистана.

Предсједник Авганистана Ашраф Гани напустио је земљу након што су талибани у недјељу ушли у Кабул.

Талибани: Желимо да са околним земљама будемо у миру

Портпарол политичког крила талибана Мохамед Наим изјавио је данас да та група жели да са свим околним земљама буде у миру и да не вјерује да ће стране силе „направити исте грешке по питању Авганистана“.

„На сваком кораку ћемо бринути о одговорности и трудићемо се да са свима земљама око нас будемо у миру. Спремни смо да се кроз дијалог суочимо са бригама међународне заједнице. Поштоваћемо све мањине у Авганистану. Радићемо у интересу авганистанског народа, разговараћемо и са невладиним организацијама. Видјели смо по градовима да народ није незадовољан, напротив. Народу је доста 40 година ратова, људи хоће мир“, рекао је Наим за катарску телевизију Ал Џазира.

Наим је истакао да талибани „поштују права жена и мањина, као и слободу изражавања у оквирима шеријатског закона“.

Нешто раније, талибани, који су преузели контролу над главним градом Авганистана, поручили су да гарантују безбједност сваком страном грађанину у Кабулу.