Фото: Независне новине

На четири године робије осуђен је Немања Петровић (26) из мјеста Доњи Ранковић, општина Теслић, јер је, како се наводи у пресуди, 16. септембра 2018. године, око 8.20, у теслићком мјесту Осивица, возећи БМW усмртио пјешаке, браћу Саву (73) и Бранка (64) Гачића.

Окружни суд у Добоју неправоснажно је Петровића огласио кривим да је тих момената, између осталог, био у стадију лаког пијанства са концентрацијом алкохола у крви од 1,19 промила, а усљед чега није био способан да безбједно вози.

Управљао је, додаје се, БМW-ом, крећући се из правца Теслића према Чечави, брзином од најмање 80,8 км/х, гдје је дозвољено до 80 км/х, те током уласка у кривину улијево возило није држао што ближе десној ивици коловоза и на толикој удаљености од ње да не угрожава друге учеснике у саобраћају.

Према пресуди, био је свјестан да кршењем саобраћајних прописа може изазвати опасност за живот људи, али је пристао на то.

„Усљед тога је, излазећи из кривине улијево, десним точком сишао са коловоза на десну банкину и изгубио контролу над возилом, те је налетио на пјешаке Саву и Бранка Гачића, који су се кретали уз десну ивицу коловоза у истом смјеру“, истиче се у пресуди.

Додаје се да је предњи, више десни дио возила, ударио у пјешаке.

„Саво је задобио повреде у виду разорења вратне кичмене мождине на мјесту ишчашења кичменопотиљачног зглоба и искрварење у грудну дупљу из трауматског расцјепа грудне аорте, од којих повреда је преминуо на мјесту“, наглашено је у пресуди.

Бранко је, додаје се, задобио повреде у виду притиска на виталне мождинске центре у склопу крварења у лобањску дупљу и систем можданих комора уз оток мозга, од чега је преминуо 22. септембра 2018. године у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци.

„Дакле, Петровић се као учесник у саобраћају на путевима није придржавао саобраћајних прописа и тако је угрозио саобраћај да је довео у опасност живот људи, усљед чега је наступила смрт два лица“, закључује се у пресуди.

Осим што му је изречена затворска казна од четири године, одузета му је и возачка дозвола на двије године, те је обавезан да за кривични поступак плати 3.444 КМ и паушал суду од 150 КМ у року од 30 дана од дана правоснажности пресуде.

Драган Гачић, син страдалог Саве, сматра да је казна непримјерена и прениска.

„Оваква казна је подстицај за друге возаче да не поштују законске прописе за воланом“, рекао је Драган Гачић у изјави за „Независне новине“.

Подсјетимо, како су „Независне новине“ раније објавиле, Немањин отац Драган Петровић је у свом исказу навео да је критичног дана са сином, као сувозач у возилу, кренуо на излетиште „Еко-оаза“, гдје су планирали направити мање дружење за пријатеље поводом куповине возила.

„Драган Петровић је напоменуо да је Немања претходну ноћ излазио, те да је знао да је још под утицајем алкохола, не би дозволио да управља возилом“, наводи се у документацији из истраге, чије су детаље „Независне новине“ раније објавиле.