Тужилаштво БиХ затражило је данас да Дарку Елезу буде одређен притвор у трајању од три године због кривичних дјела за које га терети у предмету познатом под називом „Лутка“, након што је Елез изручен из Србије у БиХ.

Тужилац Дубравко Чампара рекао је Срни да је на рочишту у Суду БиХ тражио да Елезу буде одређен притвор у трајању од три године.

Тражио сам притвор за `Лутку` и још нисам добио одлуку Суда БиХ – додао је Чампара.

Елезов адвокат Сенад Крехо рекао је Срни да Суд БиХ не може судити Елезу за предмет „Лутка“ и да не може одредити ни притвор јер, како је навео, „Србија има гаранције према споразуму који је још валидан“.

– Тај споразум, односно рјешење Вишег суда у Београду, још је валидно – додао је Крехо.

Он је рекао да се није улазило у меритум цијелог тог предмета.

– Тражили смо да буде одбачен приједлог Тужилаштва БиХ јер му се не може судити у БиХ за `Лутку` због постојања гаранција Србије као државе, без обзира што му је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, односно МУП Србије, одузео држављанство Србије – навео је Крехо.

Он је рекао да је јасно да гаранције не може дати МУП Србије и да је гаранције Елезу дао суд у Србији, односно министар правде Србије „и не може један орган испред Владе Србије рећи да то не важи“.

Крехо је додао да рјешење Суда БиХ очекује сутра и оцијенио да у случају Елеза у БиХ „нема правде и да је све политика“.

Почетком марта, пошто је Дарко Елез изручен из Србије у БиХ, одлучено је да му притвор не може бити одређен због предмета „Лутка“, али му је притвор одређен због кривичних дјела која је документовао МУП Републике Српске која су почињена касније.

Елеза чека суђење пред Судом БиХ по оптужбама за низ кривичних дјела на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су мафијашка убиства, изнуде, застрашивање и друга кривична дјела, а изручен је из Србије, гдје је живио након издржане затворске казне у Србији.

Елеза потврђена оптужница из случаја „Лутка“ терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дјела међу којима су тешка убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена у периоду од 2005. до 2009. године.

Изручење по овим оптужбама судови су раније одбили, јер тада није био на снази уговор о изручењу између Србије и БиХ.