Иако већ само име ове биљке са собом носи опрез и упућује на то да би је требали избјегавати, коприва, или како је још у народу зову жара, спада у најкориштеније љековите биљке широм свијета. Може да опече или да изазове осип, ако кожа има директан контакт са свјежом биљком, али има изузетна љековита својства и вишеструку корист за наше здравље.

Коприва је самоникла биљка, распрострањена у скоро свим дијеловима свијета, а најчешће је налазимо на запуштеним и зараслим теренима. Препознатљива је по својим срцоликим, назубљеним листовима прекривеним ситним длачицама, који жаре (отуда и назив жара). Расте највише до једног метра, цвјета од јуна до септембра а љековити су сви њени дијелови – лишће, цвијет, стабљика, коријен и сјеме.

Иако брање коприве представља изазов јер се у длачицама листа налазе хемикалије које изазивају иритацију, пецкање, свраб и специфично црвенило познато као „копривњача“, много је разлога да коприву употријебимо као лијек.

Коријен коприве дјелује као диуретик и астригент, препоручује се као лијек за увећану простату код мушкараца, а код жена помаже у лијечењу проблема полицистичних јајника. Лист се најчешће користи за лијечење артритиса, анемије те инфекција уринарног тракта. Одлично је средство против бубуљица, помаже у лијечењу екцема и проблема са здрављем срца. Коприва се користи за лијечење болести бубрега и јетре, код проблема са пробавом, алергијама и опадањем косе.

Чај од коприве

Двије до врха пуне чајне кашике сувих листова коприве прелити са 250 мл провреле воде па након 15 минута проциједити. Чај треба пити млак, у мањим гутљајима, ујутру и увече по једну шољу.

Лијек за анемију и јачање имунитета

Богатство гвожђем чини коприву једним од најбољих лијекова против анемије и много подношљивијим за желудац од вјештачких суплемената гвожђа. У ту сврху је најбоље користити сјеме коприве. У већу теглу сипати 500 г меда и у њега додати 100 г сјемена коприве. Добро измијешати и оставити на тамном мјесту. Узимати једну до двије кашике ове смјесе дневно.

Тоник од коприве за косу

Коприва је од давнина позната као изузетно благотворна биљка за његу косе. Њене активне материје имају благотворно дејство на раст и јачање коријена косе, спречавају опадања косе и стварање перути. Тоник од коприве можете направити тако што ћете свјежу коприву ставити у лонац и прелити са двије шоље воде па загријати до кључања. Оставите да се крчка 10 минута, охладите и проциједите течност. Овако припремљен тоник можете чувати у фрижидеру до 6 мјесеци. У њега по жељи можете додати неколико капи вашег омиљеног есенцијалног уља. Тоник за косу се користи тако што се нанесе на опрану косу водећи рачуна да се посебно натопи власиште, добро се умасира у кожу главе и рашчешља се дуж власи. Пусти се да одстоји а затим испере млаком па хладном водом.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.