Пословне зоне представљају инфраструктурно опремљена подручја која одговарају захтјевима привредника, али и подручја која привлаче домаће и стране инвестиције и самим тим развијају привреду тог мјеста.

Креирањем пословних зона стварају се предуслови за привлачење домаћих и страних инвеститора, са којима се воде завршни разговори, за отварање радних мјеста и смањење незапослености у једној локалној заједници.

Управо то су били разлози да и Општина Соколац крене у пројект оснивање пословне зоне, а главна локација индустријско-пословне зоне би био, како је за Ослобођење казао начелник Општине Соколац Милован Бјелица, локалитет Нове Романије.

Изградња инфраструктуре општине Соколац представља основ за даљи развој привреде на овом подручју

Како је казао Бјелица, с обзиром на то да инвеститор није испоштовао уговором предвиђене обавезе, утврђен је рок да се ослободе објекти, те је тренутна локације без закупаца, има око 180.000 слободних квадрата земљишта и око 40.000 под објектима.

Нова Романија посједује комплетну инфраструктуру, ријешено водоснабдијевање, отпадне воде, телекомуникацију те саобраћајницу између објеката, истакао је Бјелица.

Додао је како је недавно имао разговор и са премијером РС-а Радованом Вишковићем који је потврдио интерес Владе РС-а да са Општином крене у оснивање пословне зоне.

– Ових дана крећемо у фазу израде елабората око успостављања индустријске зоне. У плану је да Пословна зона буде регистрована на једном мјесту, али да има више локација, а једна од њих би била и локација Подроманија и Бјелосављевићи, гдје је планирана и изградња соларне електране, нагласио је Бјелица.

Магистрални пут

Према његовим ријечима, Соколац има веома добре услове за реализацију овог пројекта, јер се слободна зона налази уз магистрални пут, те је ограђена и ријешена је сва потребна инфраструктура.

Говорећи о даљим активностима улагања у општину, начелник је ставио акценат на пољопривреду која је у пуном јеку, затим производњу млијека, туризам и велики број привредних субјеката који се баве извозом дрвних сировина.