лијево – Токихиро Икеда, у средини – замјеник премијера Јапана и министар финансија Таро Асо, десно – амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан

Јапански бизнисмен Токихиро Икеда, директор ЈИМ групације (JIM GROUP) из града Цукубе, у оквиру које дјелује неколико компанија које се баве продајом соларних система, управљањем трговинским ланцима и увозом алкохолних пића, заједно са амбасадором БиХ у Јапану господином Синишом Берјаном посјетиће општину Соколац 16. септембра.

У пропратном писму пред посјету господин Икеда је навео да има доста прилика да разговара и сарађује са широким спектром пословних лидера и званичника јапанске владе, те да жели да своје познанство са амбасадором Берјаном искористи како би разговарали о томе како може помоћи у јачању односа између БиХ и Јапана. Амбасадор Берјан га је упознао са привредним потенцијалима општине Соколац те своју посјету желе да искористе како би разговарали о изазовима у пољопривреди, посебно у вези производње кромпира. Радује га то што Соколац постаје побратим града Исена у префектури Кагошима и увјерен је да ће братимљење ојачати однос Сокоца и Јапана.

ЈИМ групација (JIM GROUP) је основана 1997. године и посвећена је унапређивању постојећих и развоју нових предузећа, водећи рачуна да притом увијек остане синхронизована са друштвеним промјенама. Сједиште јој је у Цукуби у префектури Ибараки.

Цукуба је удаљена 45 минута вожње возом од Токија, главног града Јапана, а према посљедњем попису у граду је живјело нешто више од 200 хиљада становника. Национални је град науке и сједиште Универзитета Цукуба. То је локација Националне агенције за развој свемира у Јапану, као и истраживачких института и фабрика великих јапанских и страних компанија.