Млађен Цицовић,

Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“, коју организује Представништво Републике Српске у Србији по девети пут, почеће у сриједу, 22. септембра, у Београду, а завршиће се 29. септембра у Новом Саду, најавио је данас у Београду, директор Представништва Републике Српске у Србији, Млађен Цицовић.

Он је на конференцији за новинаре, на којој је учествовао и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Kлокић, истакао да ће ове године манифестација бити организована у укупно 11 градова у Србији и то, осим Београда и Новог Сада, и у Kрушевцу, Kраљеву, Kрагујевцу, Шиду, Kикинди, Зрењанину, Сечњу, Суботици и Нишу.

Цицовић је навео да ће током осам дана трајања манифестације, бити организоване и двије велике промоције инвестиционих потенцијала пословних слободних зона Републике Српске – 22. септембра у Привредној комори Србије у Београду, а друга, 29. септембра у Привредној комори Војводине.

Цицовић је најавио и сусрете градова из Републике Српске са збратимљеним општинама и градовима у Србији, али и нова братимљења и навео да ће, као и до сада, публици у Србији би представени и умјетнички програми – шест позоришних представа за одрасле и једна за дјецу, пет концерата озбиљне, забавне и рок музике и један књижевни програм.

„Желимо да и ове године на непосредан начин представимо оно што чини Република Српска данас, а то је привреда са добрим потенцијалима за сарадњу са привредним субјектима из Србије и добрим условима за ново инвестирање“, рекао је Цицовић.

Он је навео да ће и ове године бити представљена туристичка понуда Републике Српске – од Јахорине преко рафтинга на Тари и Врбасу, до бањског туризма и могућности заједничког наступа Србије и Републике Српске на туристичким сајмовима у Европи и свијету.

Туристички потенцијали којима Република Српска располаже, биће представљени током цијелог трајања манифестације и то по два дана у Београду, Kрушевцу, Kраљеву, Kрагујевцу, Нишу, Суботици и Новом Саду.

Цицовић је навео да ће у оквиру представљања културно-умјетничког стваралаштва, ове године бити организоване представе Народног позоришта Републике Српске 23. септембра у Новом Саду и Дјечијег позоришта Републике Српске, 27. септембра у Нишу.

„Ту су и представе Градског позоришта из Требиња у Зрењанину и приједорског позоришта у Kикинди 26. септембра, као и бањалучког Студентског позоришта у Kрагујевцу 25. септембра, а први пут на манифестацији наступиће и бијељинско позориште представом у Kрушевцу 23. септембра, док ће у Kраљеву, 24. септембра бити изведена представа Kултрног центра Источног Сарајева“, навео је Цицовић.

Музички програми почеће концертом Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније, 22. септембра на свечаном отварању овогодишње манифестације у режији Драгана Елчића, а током манифестације биче организовани и наступи етно групе „Ив““ из Добоја, „Kатера“ из Источног Сарајева и „Траг“ из Бањалуке, као и група „Оне три“ из Бањалуке.

У књижевном програму је вече пјесника Горана Врачара и романописца Жељка Пржуља из Источног Сарајева, који ће на захтјев публике у Суботици, наступити у том граду 28. септембра у Српском клтурном центру „Свети Сава“ у 19.00 часова.

„Вјерујем да ћемо и ове године, манифестацијом испунити очекивања оних који ће ове године први пут бити са нама, а и послати јасну поруку о никад пречем јединству српског народа и очувању народног једиснтва и слободе“, рекао је Цицовић.

Он је подсјетио да ће слиједеће године, када Република Српска обиљежава 30 година постојања, бити и јубиларна, десета година за „Дане Српске у Србији“.

Цицовић је позвао грађане Србије, да поштујући све епидемиолошке мјере, дођу на манифестацију и напоменуо да је улаз слободан.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, Златан Kлокић, истакао је посебно представљање пословних и слободних зона Републике Српске у оквиру манифестације, које ће бити организоване у привредним коморама у Београду и Новом Саду, гдје би требало да учествује и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

„Србија је наш најзначајни спољнотрговински партнер, а и најзначајнији инвеститори долазе из Србије, тако да очекујемо још већу и значајнију подршку Србије“, рекао је Kлокић.

Према његовим ријечима, посебан акценат ће се ставити на регију Подриња, а биће представљене и пословне и слободне зоне четири велика града Републике Српске – Приједора, Градишка, Зворника и Требиња.

„Највише руководство Србије и Републике Српске дефинишу све стратешке пројекте и када је у питању инфраструктура и енергетски пројекти које реализујемо, тако да је значајно да се и на оваквој манифестацији представи досадашња сарадња између двије републике и да покажемо јединство које било у протеклом периоду и нагласимо да оно мора бити још снажније и јаче у наредном периоду“, поручио је Kлокић.