Талибани су данас проширили привремену владу именовањем замјеника министара, али нису именовали ниједну жену, упркос међународним критикама које су услиједиле након што су талибани раније овог мјесеца представили комплетан састав кабинета у којем су све мушкарци.

Међународна заједница упозорила је да ће судити талибанима према њиховим поступцима, те да ће признање талибанске владе зависити од поступања према женама и мањинама, преноси агенција АП.

Портпарол талибанске владе Забихулах Муџахид стао је данас у одбрану најновијих додатака у саставу кабинета, наводећи да се у влади налазе припадници етничких мањина, попут Хазара, и да би жене могле бити додате касније.

– Одговорност је Уједињених нација да признају нашу владу и да друге земље, укључујући и европске, азијске и исламске, имају дипломатске односе са нама – рекао је Муџахид.

Талибани су своју тренутну владу поставили као привремену владу, сугеришући да је промјена и даље могућа, али нису рекли да ли ће икада бити избора.

Муџахид је, такође, упитан о недавним ограничењима која су наметнута дјевојчицама и женама, укључујући и о одлуци да се дјевојчицама од 6. до 12. разреда засад не дозволи повратак у учионице.

Муџахид је рекао да је ово привремена одлука и да ће “ускоро бити објављено када могу кренути у школу.”

Дјечаци од 6. до 12. разреда наставили су похађање школе током викенда.