Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров осудио је данас исхитрено повлачење НАТО и САД из Авганистана рекавши да је остављена велика количина војне опреме.

Лавров је рекао да је повлачење из Авганистана урађено без претходне анализе посљедица због чега је огромна војна опрема остала у тој земљи.

– Морамо се увјерити да ово оружје неће бити кориштено за неконструктивне циљеве – нагласио је Лавров.

Он је истакао да САД нису сагледале посљедице остављања оружја у Авганистану, као и да привремена влада талибана не предстаља досљедно цјелокупно друштво у тој земљи у смислу етно-вјерских и политичких аспеката.

Према његовима ријечима, Русија ће подржати одлучност талибана да се бори против Исламске државе и других терористичких група.

Лавров је ово рекао на прес конференцији уочи његовог говора на 76. засједању Генералне скупштине УН. Он се раније састао са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом и генералним секретатом НАТО Јенсом Столтенбергом.

У Њујорку је у току засједање Генералне скупштине од 21. до 27. септембра а главне теме су глобална агенда, укључујући пандемију, климатске промјене, економски развој и безбједносне проблеме.

Засједање се одржава у мјешовитом формату, а неки лидери се обраћају путем видео линка.