Протест опозиционих странака у РС под називом „Стоп гушењу за Републику Српске“ завршен је на Тргу Крајине у Бањалуци, а окупио је велики број грађана, од којих су неки дошли из свих дијелова РС.

Међу присутнима на Тргу Крајине били су и лидери опозиционих странака, Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, Ненад Нешић, предсједник ДНС-а, Горан Селак, предсједник СПС-а, као и Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, Милан Радовић, замјеник предсједника СДС-а, Јелена Тривић, посланик у Народној скупштини Републике Српске и многи други.

Захтјеви опозиције

Шаровић је упутио је захтјеве властима Републике Српске којих има само три.

„Упућујемо сљедеће захтјеве, БН телевизија је слободна телевизија и тражимо од РТРС да у року од 15 дана на исти начин укључи БН телевизију као што је исто урадила са АТВ, у супротном наше право је да одржимо нови протестни скуп пред зградом РТРС са проширеним захтјевима. Тражимо од надлежних правосудних органа да хитно започну процесуирање свих одговорних за афере у вријеме пандемије, и то аферу кисеоник, аферу маске, аферу респиратори и многе друге. Захтијевамо моменталну смјену Алена Шеранића, министра здравља и социјалне заштите РС, Владе Ђајића, директора УКЦ РС и смјену свих директора болница који су поступали мимо закона и стандарда. Живот је већи од њихових функција. Парола нашег протеста јесте та да кад неправда постане закон, а у Републици Српској јест, наш отпор постаје наша дужност“, закључио је Шаровић.

Поруке лидера опозиционих странака

Окупљенима се први обратио Бореновић, који је поручио да је слободна Бањалука мотив да буде слободна цијела Република Српска.

„Хоћемо да побиједимо зло, режим и тиранију и покажемо да ово може да буде слободна и нормална земља. Да им никада не падне на памет да гуше свој народ, слободу медија и зато ћемо да их побиједимо и срушимо са власти“, навео је Бореновић.

Након њега на говорници на Тргу Крајине се обратио Радовић, који је истакао да се окупио многобројни народ који каже да је доста више овог режима.

„Овдје се данас догодио народ и више ништа неће бити као прије. Нема више манипулације, лажи и преваре. За ових 15 година владавине СНСД-а дошли смо у ситуацију да смо много више задужени од другог ентитета, да млади одлазе, довели су борце који су створили РС до просјачког штапа. То више не може. Дошли смо и да одбранимо слободу медија и БН телевизију“, нагласио је Радовић.

Нешић је рекао да Република Српска мора бити слободна.

„Република Српска је и наша и њихова, она мора бити мајка свих, а не само једног човјека. Тужан сам што нас је сваким даном све мање, што су плате мале, пензије ниске, привреда лоша и што краду на свему. У октобру 2022. године идемо да побиједимо за српски народ. Ако будемо као они, немојте нас трпјети ни годину дана. Република Српска нема право да више трпи“, казао је Нешић.

Саша Лазић Медо, одборник Народног покрете „Бањалука зове“ у Скупштини града Бањалука, захвалио је народу што је дошао у великом броју.

„Велика ми је част да се обратим свима. Улица је демократски пут изражавања и негодовања. Опустошили су нас горе од било кога. Вријеме је мобилизације иначе нећемо изаћи из мрака. Невјероватно је у каквом систему живимо. Институције морамо вратити народу. Живјела слободна, а не приватна Република Српска“, казао је Лазић.

Горан Селак, предсједник СПС-а, поручио је да је овај скуп доказ да је народ дубоко разочарен у власт.

„Изгубили су сваки додир с реалношћу и проблеме с којима се народ суочава. Они који не знају за свој народ су бивша власт. Ми смо вечерас са својим народом јер смо се сваки пут у Бањалуци успротивили одлукама скупштинске већине које су погубне за град. Ми нисмо овдје да бранимо Драшка Станивуковића, него да народ одреди сам за кога хоће гласати, за демократију. Умјесто да иду у затвор због афере ‘кисеоник’, они владају“, нагладио је Селак.

Радислав Јовичић, предсједник ДНС-а Бањалука, рекао је да живи за јутро када ће устати и рећи: „Живјела слобода“.

„Живим за дан када нећу морати да страхујем за своју породицу и пријатеље, за то када ће ми пријетити што ћу изгубити посао јер идем на протесте и критикујем нешто. Овакво спрско јединство никада нећу подржати“, навео је Јовичић.

Милан Миличевић, начелник општине Теслић, казао је да на протесту чује само двије ријечи, и то: „Доста је“.

„Доста је страха и превара. Ми се боримо само са истином и не бојимо се тебе, Милораде, ни твојих полтрона, ни жохара, јер се боримо само истином. Ми ћемо дисати чисти зрак и сањати свој сан јер смо јачи и боримо се истином. Отјераћемо вас, Милораде, у мрачне и тамне ходнике прошлости. Желимо слободу говора, слободу медија и све оне који говоре истину“, поручио је Миличевић са скупа обраћајући се Милораду Додику, предсједнику СНСД-а.

Тривићева је окупљеном народу поручила да јој је срце пуно кад погледа све људе који су се окупили на Тргу Крајине.

„Ово је слобода и ово им не дамо. Не дамо им Херцеговину, ни Семберију, ни Посавину, ни регију Бирач, ни љуту Крајину. Не дамо им ништа. Једна ријеч их описује и то ‘издајници’. Тој издаји се мора стати ногом за врат. Да се нико никад не усуди да то више уради. Разлика између нас и њих је то што је ми волимо из срца, а они због својих новчаника. Само је народ довољан за нашу побједу“, нагласила је Тривићева.

Слађана Јашаревић, новинарка БН телевизије, обратила се окупљенима и захвалила на подршци, те поручила да ће ова телевизија бити најгледанија и наредних 25 година.

Станивуковић: Ово је устанак против приватне државе

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, навео је да се данас креће у борбу против режимовог породичног зулума.

Крећемо у борбу против породичне државе и криминалних институција. Ово је устанак против приватне државе. Дао сам ријеч свом народу да ћу бити први градоначелник који ће повести свој народ у протесте и то сам данас и учинио. Па ни Турци нам нису узимали кисеоник, а ови на власти нам и то узимају. Никада нећемо заборавити да су нас прије неколико година батинали и пендрецима тукли. Мојом побједом ослободили смо Трг Крајине и можемо се окупљати против режима. Идемо сада да цијела Република Српска буде слободна. Доста је више афера. Република Српска је уморна због афера. Нећемо се смирити док одговорни не оду у затвор, ми немамо право на то“, поручио је Станивуковић.

Казао је да уколико скупштинска већина у Бањалуци наредне седмице не закаже сједницу града да ће ићи испред њихових просторија да протестује.

„Мора се одржити сједница и усвојити ребаланс буџета који је 23 милиона КМ. Нећемо дозволити да се више бахате на нама“, додао је Станивуковић.