Фото: Хелмут Фохринг

Приступање земаља западног Балкана ЕУ кључно је за безбједности и стабилност Европе, изјавио је аустријски канцелар Себастијан Курц.

Он је позвао Европску унију да пружи балканским земљама стварне изгледе за приступање Унији пред самит ЕУ и западног Балкана на Брду код Крања.

Курц је најавио да ће подржати приједлог Словеније да се земље западног Балкана приме у ЕУ до 2030. године.

– Морамо наставити да дајемо земљама западног Балкана кредибилне изгледе за приступање – истакао је Курц, уз напомену да то укључује како економску тако и подршку напорима за спровођење реформи у земљама региона.

Курц је рекао да ће вакуум у региону отворити врата за друге земље, као што су Кина и Турска, да попуне празнину и прошире утицај на континенту, јавио је портал Еурактив.

Аустрија одавно подржава убрзани процес приступања земаља западног Балкана Унији. Курц је током посјете Србији у септембру нагласио да ће ЕУ бити комплетна тек када јој се придруже све земље региона.

Лидери ЕУ састаће се данас на Брду код Крања у Словенији, ради неформалне вечере, а сутра ће им се на самиту придружити лидери земаља западног Балкана.